De får bo kvar hos byborna | Sesam
  • Faeza och hennes pappa får bo kvar i byn trots att asylboendet stänger.
Sesam

De får bo kvar hos byborna

Faeza och hennes pappa Abdulkhaleq behöver inte flytta när deras boende stänger. Byborna i Bredsjö öppnar sina hem för dem. Nu kan Faeza gå kvar i sin skola.

Asyl-boendet i lilla byn Bredsjö i Mellansverige är ett av de 183 boenden som ska stängas. För två veckor sedan åkte den första bussen med asyl-sökande till ett annat boende i norra Sverige. Men det är inte alla som behöver flytta. De svenskar som bor i Bredsjö har öppnat sina hem så 20 asylsökande kan bo kvar.

Två av dem är Faeza Jafari och hennes pappa Abdulkhaleq från Iran. De har nu fått flytta in i ett litet hus som en av de som bor i Bredsjö har som sommar-hus. Det betyder att Faeza kan gå kvar i sin skola där hon nu går i årskurs fem.

- Det går bra för mig i skolan och jag vill bli läkare när jag blir stor. Det är bra att vi kan bo i Bredsjö, säger Faeza.

Pappa Abdulkhaleq är också glad.

– Människor här i Bredsjö har hjälpt till mycket och vi har känt oss välkomna. Jag vill gärna stanna här och få hit min familj, säger han.

Familjen kommer från början från Afghanistan men flydde till Iran för tio år sedan. Där arbetade Abdulkhaleq som hus-byggare. I Bredsjö har han haft praktik på ett litet företag.

Det är inte bara i Bredsjö bybor försöker hjälpa asylsökande. Vid många asylboenden i små byar har de svenskar som bor där hjälpt de asylsökande. De har samlat in kläder, lärt asylsökande svenska och ordnat olika aktiviteter, till exempel idrotts-aktiviteter. I flera byar har man också försökt ordna boende när asylboendes stänger och människor måste flytta.

Faeza Jafaris mamma och lillasyster är kvar i Iran. Pappa Abdulkhaleq hoppas att de ska kunna komma till Sverige och Bredsjö om han och Faeza får uppehållstillstånd. Tills dess att de får beslutet kommer de bo kvar i byn där de har fått många svenska vänner.

Ordlista

företag -et = en organisation som tjänar pengar på att sälja varor eller tjänster

husbyggar -e -en -na = person som arbetar med att bygga hus

mellansverige = geografiskt område i Sverige, inte i norr och inte i söder utan i mellan

praktik -en -er = när man tränar på en arbetsplats för att lära sig

sommarhus -et -en = ett hus på landet som man bor i på helgerna och på sommaren

årskurs -en -er = ett år i skolan

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam