Mamma vill bli av med oss | Sesam

Fråga oss


  • Min mamma är sjuk i huvudet. Hon vill bli av med mig och min syster. Vad ska jag göra?
Sesam

Mamma vill bli av med oss

Min mamma är sjuk i huvudet. Hon blir riktigt sur på mig och min syster för det minsta lilla. Hon vill inte ens ha kvar oss. Hon vill bli av med oss. Jag har haft självmordstankar länge men det är så mycket som jag inte vill förlora. Min fråga är: vad ska jag göra? Kommer jag kunna få hjälp utan att det blir ännu mer problem?

Svar: Du och din syster har rätt att få den hjälp ni behöver för att må bra. Alla barn har, precis som vuxna, samma rättigheter och lika värde.

Ibland klarar inte föräldrar av sitt ansvar. Det kan till exempel bero på att de mår väldigt dåligt och kanske för att de är sjuka. Då har både du, och i ditt fall, din mamma rätt att få stöd och hjälp.

Jag tycker att du ska försöka tala med en vuxen som du känner. Kanske en lärare som du gillar. Du ska inte behöva vara ensam med det jobbiga. Det går att göra saker så att det blir bättre.

Du kan ta kontakt med socialtjänsten där du bor. Du kan prata med dem utan att berätta vad du heter eller var du bor. Det kallas att vara anonym. Även om de frågar efter ditt namn behöver du inte säga det om du inte vill. Då kan du ställa frågor och ta reda på mer innan du bestämmer dig för om du vill berätta vem du är så att de kan hjälpa dig.

Socialtjänsten kan hjälpa både din mamma, dig och din syster så att ni alla kan må bättre.

Ordlista

rättighet -en -er = frihet att göra eller låta bli att göra något

socialtjänst -en = kommunal avdelning som ansvarar för att hjälpa äldre, sjuka och andra som inte kan ta hand om sig själva

stöd -et - = någon visar medkänsla eller hjälper någon annan

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam