Krönika: Spännande att vara i sista minuten | Sesam

Krönika


krönikan

Sesam

Krönika: Spännande att vara i sista minuten

Vi människor är så olika. Några gillar att planera. Andra vill vara spontana. Några vill att allt ska gå snabbt. Andra gillar när det går sakta. Det finns personer som alltid vill vara ute i god tid. Ska sådana personer ha en fest på lördagen, skriver de inköps-lista på måndagen. De handlar maten på tisdagen. Och lagar maten på torsdagen. Gästerna får sin inbjudan en månad tidigare.

Jag är inte en sådan person. Tvärtom. Jag gör allting i sista minuten. Den här krönikan skriver jag i sista minuten. Samtidigt som jag tvättar, städar och packar väskor. Jag ska nämligen åka på en resa i morgon. En sista minuten-resa, som jag bokade för tre veckor sedan. Innan jag frågade min chef om jag fick ta semester. Innan jag tittade i min kalender om jag hade andra planer. En sådan person är jag.

Det kan vara roligt att göra allt i sista minuten. Till exempel blir livet mer spännande. Det blir inte alltid som man trott. Ibland är det bra. Ibland är det dåligt. Jag har nog fått den här egenskapen av min pappa. Kanske har jag till och med fått den av ett trauma i min barndom. Jag ska berätta om det.

Det var en jul när jag var barn. Min pappa sa alltid att man ska köpa sin jul-gran i sista minuten. Han sa att det är en sport, att vänta så länge man kan. En jul slog han alla rekord. Han väntade till det var julafton. Men då var alla julgranar slut. Min bror och jag var ganska små då. Små barn vill väldigt gärna klä en julgran. Mamma och pappa sa att vi kunde klä en stor palm istället, som vi hade i en kruka på golvet. Då grät vi tills vi skrek.

Det slutade med att pappa tog med sig en såg och åkte till en skog. Där sågade han ner en gran i smyg. Det är olagligt att ta granar utan att be om lov. Men vår jul blev räddad. Min pappa fortsatte att göra saker i sista minuten. Förutom att skaffa julgran.

Ordlista

egenskap -en -er = sätt att vara, till exempel snål eller lat

inbjud/an – -ningar = till exempel ett kort där det står att man är bjuden på en fest

inköpslist/a -an -or = lista med saker man ska köpa

klä -r -dde -tt en julgran = hänga kulor och glitter i en gran

palm -en -er här: en grön växt som man har i en kruka

slå, slår, slog, slagit rekord = göra något värre eller bättre än någonsin förut

smyg i smyg = i hemlighet

spontan -t -a hon är spontan = hon gör saker utan att tänka före

trauma -t -n = en händelse som man blir väldigt chockad av

© 2019 Sesam