Heidi Weng vinner Tour de Ski | Sesam
  • Från vänster: Krista Pärmäkoski (tvåa), Heidi Weng (etta) och Stina Nilsson (trea).
Sesam

Heidi Weng vinner Tour de Ski

Norska Heidi Weng vann sin första titel i Tour de Ski. Stina Nilsson orkade inte hänga med utan slutade på tredje plats.

Stina Nilsson låg före med 19 sekunder i den sista tävlingen under Tour de Ski. Men det räckte inte. Norska Heidi Wang och finska Krista Pärmäkoski var för snabba och åkte ikapp.

23 år gamla Stina Nilsson hade vunnit fyra stora tävlingar i Tour de Ski. Radiosportens expert Torgny Mogren tror att hon hade hoppats på att komma tvåa eller till och med vinna. Men själv verkar Nilsson nöjd.

– Det är så mycket över förväntan. De flesta loppen har känts väldigt bra. Det har varit väldigt kul att åka skidor, sa Stina Nilsson till Radiosporten.

Många trodde att Heidi Weng skulle vinna Tour de Ski. Men en stund såg det ut som om Nilsson skulle kunna vinna. Hon ledde tävlingarna flera gånger och Weng hade svårt att åka lika fort i flera tävlingar.

Men den sista tävlingen i Tour de Ski hade många uppförs-backar. Weng är starkare och snabbare i uppförsbackar än Nilsson.

Där tog hon därför ikapp och var sedan alldeles för snabb.

Charlotte Kalla, som vann Tour de Ski 2008, slutade på elfte plats. Hon var inte säker på om hon skulle fortsätta tävla efter de första loppen, för de gick dåligt.

Men hon fortsatte och säger att hon trots allt är nöjd. Hon säger också att det var häftigt att se Stina Nilsson åka så bra.

I tävlingarna för herrar blev det ryske Sergej Ustiugov som vann Tour de Ski. Den bästa svensken bland herrarna blev Marcus Hellner, som slutade på plats sex.

Ordlista

expert -en -er = en person som kan väldigt mycket om något

lopp -et = tävling

tit/el -eln -lar här: guld, silver eller brons som man vinner i en tävling

över förväntan = bättre än man trott

Rekommenderade artiklar

© 2018 Sesam