• Den här typen av fyrverkeri-raketer vill Sveriges fyrverkeribranschförbund sluta sälja. I Norge är de redan förbjudna.
Sesam

Fyrverkeriföretag vill förbjuda raketer

Sveriges fyrverkeribranschförbund vill sluta sälja raketer. En orsak är att nyårsfirandet varit stökigt på flera platser.

Sveriges fyrverkeribransch-förbund, SFB, vill sluta sälja klassiska raketer. Det kom de överens om på ett möte förra veckan. En orsak är att nyårs-firandet har varit väldigt stökigt på flera platser de senaste åren. Till exempel har ungdomar skjutit iväg raketer och smällare mot människor, hus och bilar. Några har skjutit iväg raketer längs med marken istället för upp mot himlen.

De raketer som SFB nu vill sluta sälja är av raket-typ. Det är pjäser på en pinne. De flyger iväg och exploderar högt upp i luften. I framtiden vill SFB även diskutera med myndigheter om ett förbud för allmänheten att använda raketerna. De är oroliga för att en del affärer annars kommer att försöka sälja raketerna ändå.

Ordlista

allmänheten = alla människor

Sveriges fyrverkeribranschförbund = en ideell organisation för företag som säljer fyrverkerier

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu