Gott nytt! | Sesam

Krönika


Marie-Chantal Long
Sesam

Gott nytt!

Inte alla svenskar säger hela frasen Gott Nytt ÅR! Ibland säger folk Gott Nytt. Många som hör det vet redan vad det betyder. De fyller i resten av meningen i huvudet. Men de som aldrig hört det, förstår de det?

Efter nyårsdagen får man höra nästa hälsning: God fortsättning. Vad är det som ska fortsätta? Jaha, det nya året. Det är det nya året som ska fortsätta gott. Och så vidare.

Det mest intressanta med att lära sig ett nytt språk är inte alla nya ord eller det nya sättet att sätta ihop dem till meningar. Utan det är att förstå alla uttryck och fraser som människor säger till varandra.

När bör vi sluta med att önska folk en god fortsättning, har mina sfi-elever ibland undrat. Eftersom jag själv inte är härifrån har jag i min tur frågat personer som har svenska som modersmål. Och se, de visste inte heller.

Någon sa ett par veckor efter nyårsdagen och en annan sa en hel månad. En tredje person sa att det bara är medelålders och äldre som önskar varandra en God fortsättning, inte unga människor.

Förresten: i många kulturer och religioner här hemma och runtom i världen är första januari ingen nyårsdag, utan en helt vanlig dag.

Resten av året finns det andra språkproblem att lösa. När är det lämpligt att säga God morgon (klockan 5 till 9? Eller 5 till 12?), God förmiddag (9 till 12?), God dag (hela dagen?), God eftermiddag (mellan 12 och 18?), God kväll (från 18 och framåt?)?

Och är klockan ett efter midnatt, ett klockslag på natten eller på morgonen? På franska är det klockan ett på morgonen, men på svenska är det natt.

Eller kanske inte. Det beror på vem som säger det.

På tal om det: Den som lär sig franska får också lära sig att önska Gott År, God Hälsa och Paradiset efter din död …Så … Gott Nytt. År. Och God fortsättning på det nya året!

Ordlista

fras -en -er = uttryck som man använder i olika situationer, t ex för att hälsa på någon eller gratulera någon

medelålders = i cirka 40 – 60-årsåldern

nyårsdagen = dagen efter nyårsafton

sfi -elev -en -er = person som studerar vid sfi, svenska för invandrare

© 2019 Sesam