Julen är årets största fest | Sesam
Petra Hansson

Fördjupning


Petra Hansson
  • Julgranen är viktig för många på julen. På julafton brukar man lägga julklapparna under den.
  • I vissa länder får barnen inte se tomten. Han kommer ner genom skorstenen på natten. Så är det inte i Sverige. Här kommer han in och delar ut julklapparna.
  • Många vill ha en vit jul. Alltså en jul med snö. Men i södra Sverige blir julen ofta grön istället.
Sesam

Julen är årets största fest

Nu kommer julen. Den svenska julen är lik julen i andra länder. Men vissa saker är speciella.

På lördag är det jul-afton. Det är en av årets viktigaste dagar. För det är julafton som är den viktiga dagen, precis som påsk-afton och midsommar-afton.

Vissa helger firar många med vänner. Men julen är för många familjens högtid. De som har barn firar den ofta hemma. Antingen bara den lilla familjen eller tillsammans med far-föräldar eller mor-föräldrar. Om föräldrarna är skilda får man turas om att vara med barnen. De som inte har egna barn firar ofta med sina föräldrar.

Ordet jul är gammalt. Man firade jul i Sverige också innan Sverige blev ett kristet land. Man vet inte varför det heter jul. Men kanske betyder det helt enkelt fest.

Inne i huset har man ofta en jul-gran. I dag sätter många upp julgranen redan i advent. Men den gamla svenska traditionen är att sätta upp julgranen dagen före julafton. Ofta satte föräldrarna upp den när barnen sov. På julaftons morgon fick barnen se granen.På golvet under granen ligger presenter. De kallas jul-klappar.

Ofta kommer en tomte och delar ut julklapparna. Kanske klär pappa ut sig. Eller så är det en släkting eller vän som kommer. Många barn tror att det är den riktiga jultomten.

Maten är viktig på jul. Vanlig mat är: skinka, kött-bullar, prins-korv, lax, risgryns-gröt, pepparkakor, färsk frukt, torkade fikon, choklad. Vanliga drycker är: julmust, jul-öl och glögg.

Förr var kyrkan viktig. Då gick alla på jul-otta på jul-dagen. Det är en gudstjänst som är mycket tidigt, ofta redan klockan sju. I dag är inte kyrkan viktig längre och de flesta går inte i kyrkan. Men det finns ändå julottor och många går dit. Numera finns också midnatts-mässor. Det passar bättre för dem som inte tycker om att vakna tidigt.

En nyare jultradition är att gå på bio. På annandagen brukar det alltid vara film-premiär på någon film som passar för familjer.

Efter annandagen är det mesta firandet slut. Men egentligen är det fortfarande jul. Julen varar i 20 dagar. Den sista dagen kallas Tjugondag Knut. Då kastas julgranen ut, säger man.

Ordlista

annandag jul = 26 december

farföräld/er -ern -rar = farmor och farfar

filmpremiär -en -er = första gången en film visas på bio

midnattsmäss/a -an -or = en gudstjänst som är mitt i natten

morföräld/er -ern -rar = mormor och morfar

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam