Granen är grönare på andra sidan | Sesam

Krönika


Tove Lundin
Sesam

Granen är grönare på andra sidan

Gräset är grönare på andra sidan, är ett vanligt tale-sätt. Det betyder att man aldrig blir riktigt nöjd. Att det alltid verkar vara bättre lite längre bort, där man inte är. Nu har jag kommit på ett nytt talesätt, som passar bra till jul: Granen är grönare på andra sidan. Det kom jag på igår när vi letade efter den perfekta jul-granen. Jag ska berätta hela historian från början.

Jag och min familj bor i ett hus mitt i en skog. Skogen är full av granar. Därför borde det vara lätt att hitta en bra julgran, tänkte vi. Det borde räcka med att gå ut precis bakom huset, så står den där. Så tänkte vi, till en början. Jag och min sambo tog med oss en såg. Sedan gick vi in i skogen. Vi var båda två på mycket bra humör.

En liten bit bort såg vi en fin gran. Men när vi kom fram såg den inte lika fin ut. Det fattades grenar längst ner. Lite längre bort stod en fin, grön gran. Vi promenerade vidare, längre in i skogen. När vi kom fram till den andra granen var den inte alls lika fin på nära håll. Den var för kort.

Vi fortsatte längre in i skogen. Vi promenerade i en halv-timme. Antingen var granen för stor, för liten eller för krokig. Och alltid stod det en finare gran lite längre bort. Men när jag hade trampat i ett hål med vatten och min sambo hade halkat på en is-fläck, då hittade vi en lagom stor gran. Vi var blöta, kalla och jag hade sagt några svär-ord.

Här hade ju historien kunnat få ett lyckligt slut. Men så blev det tyvärr inte.

För på vägen hem såg jag en gran. Den var både rakare och tätare än den vi höll i handen. Lite närmare huset såg vi en till, den var nästan helt perfekt. Ju närmre huset vi kom, desto fulare blev granen vi höll i handen.

Precis utanför huset, där vi svänger in med bilen stod den. Den finaste av alla granar.

– Vi tar den nästa jul, sa jag och försökte låta glad.

Men jag tror att vi kommer se en lite finare och grönare gran en bit längre bort då också.

Ordlista

isfläck -en -ar = liten plats med is på

krokig -t -a = inte rak

nöj/d -t -a = glad och belåten

perfekt -a = utan fel

svärord -et - = fula ord som man säger när man svär och är arg

såg -en -ar = verktyg med tänder som man använder för att skära i trä

talesätt -et - = uttryck eller ordspråk för att beskriva något

tät -t -a här: en tät gran = granen har många grenar nära varandra

© 2019 Sesam