Kritik mot utvisningar till Afghanistan | Sesam
  • Migrationsverket säger att de asylsökande själva måste skaffa sig information om vilka regler som gäller.
  • En demonstration mot de hårdare asyl-reglerna i Stockholm i slutet av oktober.
Sesam

Kritik mot utvisningar till Afghanistan

Migrationsverket får kritik för att de inte hade informerat de utvisade afghanerna om att de kunde ha fått utvisningarna stoppade.

I måndags i förra veckan blev tolv personer från Afghanistan utvisade från Sverige till Kabul, vilket Sesam skrev om. Efter utvisningarna har Migrationsverket fått kritik av flyktinghjälp-organisationen Farr. Farr är kritisk mot att de personer som blev utvisade inte fick veta att de kunde ansöka om att få utvisningen stoppad. Det kallas att ansöka om verkställighets-hinder.

Orsaken är att Migrationsverket för runt två veckor sedan meddelade att de anser att Afghanistan har blivit mindre säkert än förut. Det innebär att alla afghanska asylsökande kan få sitt behov av skydd prövat en gång till. Och afghaner som har fått veta att de ska bli utvisade kan ansöka om att få utvisningen stoppad och att Migrationsverket ska pröva deras fall igen.

– Situationen är så allvarlig i Afghanistan. Ett beslut som är fel kan leda till att människor blir dödade eller torterade, säger Michael Williams från Farr till Sveriges Radio.

Både Migrationsverket och förvaret i Märsta säger att de asylsökande själva måste ta reda på informationen.

Ordlista

Farr (Flyktinggruppernas riksråd) = en organisation för olika grupper och personer som arbetar för att stärka människors rätt att söka asyl i Sverige

förvar -et - här: en plats där myndigheter kan låsa in människor en tid innan de ska bli utvisade

Rekommenderade artiklar

© 2018 Sesam