Civila får hjälp att lämna östra Aleppo | Sesam
  • 300 personer var med i en manifestation i Stockholm till stöd för folket i Aleppo.
Sesam

Civila får hjälp att lämna östra Aleppo

Nu pågår arbetet med att hjälpa civila ut ur Aleppo. FN har röstat ja till att observatörer ska övervaka arbetet.

Nu arbetar man med att evakuera civila från bland annat östra Aleppo i Syrien. Arbetet blev avbrutet i söndags. Då blev flera bussar från bland annat Röda halvmånen attackerade. Bussarna var på väg mot östra Aleppo och det är ännu oklart vem som attackerade dem. Attacken stoppade även en evakuering av civila i två byar fem mil från Aleppo, som motståndare till president Bashar al-Assad kontrollerar.

Det finns uppgifter om att det finns cirka 30 000 till 50 000 civila kvar i östra Aleppo. Flera tusen har redan fått hjälp att komma därifrån. Många av dem var mycket svaga och sjuka. I måndags röstade FN:s säkerhetsråd ja till att låta FN-observatörer övervaka evakureringen av civila från Aleppo. Östra Aleppo var den sista delen av staden som motståndare till presidenten al-Assad kontrollerade.

I söndags var det även en stor manifestation i Stockholm till stöd för folket i Aleppo. Runt 300 personer var med i manifestationen, som hette ”Stoppa våldet i Aleppo”. Det var organisationen Kvinna till kvinna som hade organiserat den.

– Vi uppfattade att många i Aleppo kände att världen har glömt bort dem. Vi ville visa att vi bryr oss, sa Lena Ag till Dagens nyheter. Hon är chef för organisationen.

Ordlista

civil -t -a = person som inte är soldat

evakuering -en -ar = när många människor ska lämna en plats för att det är farligt att vara kvar där

FN-observatör -en -er = person från FN som ska övervaka att allt går rätt till vid en särskild händelse

manifestation -en -er = när människor samlas för att visa stöd för något eller protestera mot något

Röda halvmånen = en internationell hjälporganisation

Rekommenderade artiklar

© 2018 Sesam