• Charlotte Kalla efter att hon vunnit fem kilometer fri stil.
  • Charlotte Kalla åker över mållinjen.
Sesam

Charlotte Kalla vann två lopp trots problem med hjärtat

Trots att Charlotte Kalla hade förmaksflimmer i hjärtat för bara två veckor sedan så vann hon båda loppen som hon tävlade i under Skandinaviska cupen.

Charlotte Kalla vann båda loppen som hon tävlade i under skidtävlingen Skandinaviska cupen i Norge. Hon tävlade i fem kilometer fristil och 15 kilometer klassisk längdskidåkning. Men det bästa med loppen var ändå att hon verkade vara frisk igen.

För två veckor sedan drabbades Charlotte Kalla av förmaksflimmer i hjärtat när hon tävlade i Världscupen i Ruka.

Hon kände att något var fel och att kroppen inte fungerade som den brukar. Ändå åkte hon hela loppet. Men hon var mycket långsammare än hon brukar vara och slutade på plats 75.

– Efter 2,5 kilometer blev jag helt kraftlös, säger hon till SVT. Hon berättar att hon framför allt blev väldigt trött. Annars kändes det ganska normalt.

De läkare som arbetar med henne förstod snabbt att det var förmaksflimmer i Kallas hjärta som gjorde att hon mådde dåligt. Men nu verkar hon alltså må bättre.

– Jag kände mig väl inte jättestark när vi skulle upp för den långa backen andra gången, säger Kalla till Radiosporten. Men hon tycker att hon är på väg att bli bättre igen.

Hon berättar att det har varit svårt att förbereda sig för tävlingarna. Dels har hon behövt återhämta sig från en feber, dels var det problemen med hjärtat som har påverkat henne. Hon har låtit det ta tid att bli frisk igen och tränat lugnt.

Nu ska Kalla träna mer och sedan hoppas hon kunna tävla i Tour de Ski på nyårsafton.

Ordlista

drabba -r -de -t av här: bli sjuk av

fristil = en typ av skidåkning där man använder kortare skidor

förmaksflimmer = när hjärtat slår oregelbundet och inte kan pumpa runt blod i kroppen lika bra som det brukar

klassisk längdskidåkning = en typ av skidåkning där man använder längre skidor

kraftlös -t -a = trött och svag

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu