• Formel 1-föraren Nico Rosberg på en träff med journalister. I söndags berättade han för världen att han slutar tävla.
  • Världsmästaren Nico Rosberg firar tillsammans med fans.
Sesam

Nico Rosberg vinner VM-guld i formel 1 – och slutar

Nico Rosberg hade precis vunnit VM-guld för första gången i formel 1. Då berättar han oväntat att han slutar tävla.

På söndagen vann Nico Rosberg från Tyskland VM-guld i formel 1. Han kom på andra plats i det sista loppet i Abu Dhabi. Det räckte för att han skulle vinna VM. Den som vann loppet var Lewis Hamilton, som tränar tillsammans med Rosberg.

Fem dagar efter tävlingen träffade Rosberg journalister. Han berättade att han ska sluta tävla. Han menar att han nu har nått sitt stora mål och vill få mer tid tillsammans med sin familj.

– Det är svårt att förklara, säger Rosberg till Radiosporten. Sedan jag var sex år gammal har jag drömt om att bli världsmästare i formel 1. Jag har satsat allt under mina 25 år inom sporten. Med hjälp från alla runt omkring mig, mina fans, vänner och mitt team så har jag nu uppnått det.

Rosberg vann nio av de tjugoen VM-tävlingarna och fick fem poäng mer än Lewis Hamilton som vann silver. Lewis Hamilton har vunnit VM-guld tre gånger redan.

Radiosportens expert Fredrik af Petersen säger att han är förvånad. Men han förstår samtidigt att Rosberg har arbetat väldigt hårt för att vinna VM-guld.

– Han har offrat mycket, säger af Petersen till Radiosporten. Han har hustru och barn.

Nico Rosberg är son till Keke Rosberg som tidigare också var världsmästare i formel 1. Han är 31 år och har tävlat i formel 1 sedan år 2006. Han tävlade för bilmärket Mercedes. Vem som nu kommer att tävla för Mercedes är inte bestämt ännu.

Ordlista

formel 1 = en sport där man tävlar i speciella, mycket snabba bilar

journalist -en -er = en person som arbetar med att skriva tidningsartiklar

ovänta/d -t -de = som man inte hade trott skulle hända

världsmästare -n - = den person som har vunnit VM och därför räknas som bäst i världen i en sport

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu