Lucia kommer den 13 december | Sesam
Petra Hansson

Fördjupning


1

  • Så här ser många luciatåg ut. Längst fram är lucia. De andra flickorna är tärnor och pojkarna är stjärngossar. När barn lussar är det också vanligt med tomtar och pepparksgubbar i tåget.
  • Konstnären Lisa Larson har gjort detta luciatåg av keramik. Där ser vi de vanliga figurerna i ett luciatåg: lucia, tärna, tomte och stjärngosse.
  • Nästa alla skolor har sina egna luciatåg. Ibland kommer föräldrar och ser på när barnen sjunger.
  • På Skansen i Stockholm brukar man ha flera olika luciatåg. Här uppträder lucia på Solliden-scenen.
  • Det är vanligt med lucior i kyrkor. Här är luciafirandet i Vårfrukyrkan i Enköping 2011. Lucian heter Amanda Lindblom.
Sesam

Lucia kommer den 13 december

Den 13 december är lucia-dagen. Människor klär sig i vita kläder och sjunger sånger. Lucia var ett helgon. Trots att den svenska kyrkan inte har några helgon så har hon blivit jättepopulär.

Den 13 december firar vi lucia i Sverige. Lucia är en flicka eller kvinna med vita kläder och en ljus-krona på huvudet. I midjan har hon ett rött band.

Efter lucian kommer tärnor som har julgrans-glitter i håret och ett ljus i handen. Ibland finns också stjärn-gossar med en vit hatt på huvudet. Den ser ut som en stor strut. Ibland finns det också tomtar och peppar-kaks-gubbar i tåget. De går i en lång rad. Det kallas lucia-tåg.

Lucia och alla de andra sjunger sånger. Först sjunger de Lucia-sången. Sedan sjunger de andra sånger. Några exempel är: Staffan stalledräng, Midnatt råder och Pepparkake-visan.

Det finns många olika sorters luciatåg. Det finns luciatåg med vuxna. Det finns luciatåg med barn.

Nästan alla skolor och förskolor har ett luciatåg. Barnen får klä ut sig till vad de vill. Ofta får alla som vill vara lucia, både pojkar och flickor. Föräldrarna brukar komma dit och lyssna på sina barn.Ibland går skolans lucia också till andra platser. Till exempel kan de komma och lussa för de gamla på ett äldre-boende.

Många städer har en egen lucia. De som bor i staden får rösta om vem som ska bli årets lucia. Det blir ofta som en skönhets-tävling. Den sötaste flickan blir lucia. Det har varit mycket diskussioner om detta. Ska lucia verkligen vara en skönhetstävling? I flera städer får man numera bara rösta på den som har vackrast röst. Ingen får veta hur kandidaterna ser ut.Stadens lucia och hennes tärnor får sedan sjunga i till exempel kyrkan eller på ett torg i staden. De besöker också till exempel sjukhus och äldreboenden.Man kan också lussa hemma. Kanske kommer lucia med en bricka med kaffe och lusse-bullar på morgonen. Eller så går barnen runt och sjunger luciasånger för grannarna. Kanske får de en kaka eller en peng som tack.

Fakta: 

Luciasången

(finns olika versioner)

Natten går tunga fjät

runt gård och stuva

kring jord

som soln förlät

skuggorna ruva

då i vårt mörka hus

stiger med tända ljus

sankta lucia

sankta lucia

Ordlista

fjät -et = gammalt ord för steg

för/låt -låter -lät -låtit här: gammalt ord för att lämna

goss/e -en -ar = pojke

kandidat -en -er här: de som tävlar om att bli lucia

lussa -r -de -t = komma med ett luciatåg

mirak/el -let -ler = något övernaturligt

soln = solen

stalledräng -en -ar = person som arbetar med att ta hand om hästarna i ett stall

stuv/a -an -or = gammalt dialektord för stuga

version -en -er = variant, olika sätt att göra samma sak

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam