Artisterna gör sig redo för Melodifestivalen | Sesam
  • Charlotte Perrelli har vunnit Melodifestivalen två gånger. 1999 vann hon även Eurovision song contest. Hon ger sig nu in i tävlingen igen med låten Mitt liv.
  • Owe Thörnqvist, 88 år, är Melodifestivalens äldsta deltagare i år. Han skrev en låt som var med i Melodifestivalen 1962. Men det här är första gången han är med i tävlingen som artist.
  • Loreen vann Melodifestivalen 2012 med låten Euphoria. Nu ställer hon upp i tävlingen igen.
  • Den populära gruppen The Fooo Conspiracy ska tävla med låten Gotta thing. Gruppens fjärde medlem Oscar Molander lämnade nyligen gruppen. Han berättade att han hade haft en bra tid med gruppen, men nu vill göra andra saker.
  • Här blir alla artister som ska tävla i Melodifestivalen presenterade.
Sesam

Artisterna gör sig redo för Melodifestivalen

Nu är det klart vilka som ska tävla i Melodifestivalen nästa år. Flera kända artister som har vunnit Melodifestivalen förut ställer upp, bland annat Charlotte Perelli och Loreen. Men det är också några okända namn som är med och tävlar.

Sara Hasbar

I Melodifestivalen tävlar svenska artister om att få tävla för Sverige i Eurovision Song Contest, där artister från hela Europa tävlar om segern. Det är en väldigt folk-kär och populär tävling i Sverige. Förra året tittade över tre och en halv miljon svenskar på finalen på tv. Fast tittar-rekordet var år 2006. Det året såg 4 240 000 personer programmet.

I år har de flesta av deltagarna, 30 av 43, tävlat i Melodifestivalen förut. Några av de mest kända artister som deltar är Charlotte Perrelli, Loreen, Roger Pontare, Sara Varga och Jasmine Kara. Tävlingen börjar i februari och består av fem mindre tävlingar och sedan en final. Den artist som vinner finalen ska tävla för Sverige i Eurovision Song Contest i Kiev i Ukraina i maj. Förra året vann nämligen artisten Jamala från Ukraina med sin låt 1944.

Ordlista

folkkär -a = som många tycker om

tittarrekord -et - = rekord i antal personer som tittade på t ex ett tv-program (den gång som flest personer tittade)

Rekommenderade artiklar

Semester, sol och sommar i P1

Sommar i P1 började som ett radioprogram som gav tips inför semestern. Programmet har förändrats mycket, men också i dag gillar många att lyssna på det på semestern.

© 2019 Sesam