En varm tanke i kylan | Sesam

Krönika


Tove Lundin
Sesam

En varm tanke i kylan

Jag vaknade på morgonen och läste nyheterna i min telefon. Det stod med stora bokstäver att Donald Trump ska bli ny president i USA. En person som sprider hat ska bestämma i USA. Jag satte på min tv. Många personer grät och var ledsna. Det kändes lite kallare än vanligt i mitt hus.

Det var inte förrän jag kom till buss-stationen som jag såg det. Något mer var annorlunda just den dagen. Det var bara tre personer som väntade på bussen. Där brukar stå minst tjugo personer. Någon sa att alla bussar var inställda. Det var för mycket snö. Då hände något. Vi började prata med varandra. Jag och tre personer åkte tillsammans i en bil istället. Vi pratade om allt möjligt, skrattade och hade trevligt. Hela dagen såg jag människor som hjälpte varandra. De puttade på varandras bilar som hade fastnat i snön, och tog emot om någon halkade.

På kvällen förstod jag att jag inte skulle komma hem igen. Jag hade inga glasögon eller linser med mig. Men min optiker hjälpte mig på en gång. Jag fick gratis linser. Två kompisar sa att jag kunde sova hos dem. Allt gick bra. Dagen efter läste jag i tidningen att någon hade gett mat till dem som satt fast i sina bilar. Ett köpcentrum hade öppet hela natten, så att ingen behövde vara utomhus. Barn fick sova på sina förskolor om föräldrarna inte kunde hämta dem. Vissa arbetsplatser stängde. På mitt jobb köpte en person bullar till alla. Som tröst efter snö-kaos och chockerande val-resultat, stod det på en lapp bredvid bullarna.

Då tänkte jag att det finns hopp. Vi människor kanske inte pratar med varandra när vi väntar på bussen, eller köper bullar åt våra kolleger. Vi kanske inte ens hjälper till även om vi ser att någon behöver hjälp. Men när det verkligen är kris, då hjälps vi åt som en stor familj. När jag dagen efter skulle åka hem var min buss sen. Jag frågade buss-chauffören om han kunde be nästa buss som jag skulle ta att vänta på mig, så att jag inte skulle missa den. Inga problem, sa han. Då hörde jag en kvinna viska till sin kompis bakom mig: ”tänk vad hjälpsamma alla blir när det är kris”. Den tanken ger mig hopp inför framtiden.

Ordlista

annorlunda - - = på ett annat sätt

hjälpsam -t -ma = villig att hjälpa till

inställ/d -t -da här: bussarna var inställda = bussarna gick inte

lins -en -er = liten genomskinlig, rund platta som man sätter på istället för glasögon för att se bättre

optiker -n - = person som jobbar med att sälja glasögon och linser och göra synundersökningar

tröst -en - = som får det att kännas bättre

© 2019 Sesam