Var rädd om dem som är rädda | Sesam

Krönika


Marie-Chantal Long
Sesam

Var rädd om dem som är rädda

”Vill du åka på en gång?” frågar expediten på Pressbyrån den unge mannen som ber om att få köpa en SL-biljett. Han försöker verkligen göra sig förstådd trots att han har en ganska kraftig brytning.

”En gång? Nej jag vill åka … jag vill byta. Jag kan inte byta?”

”Jo. 75 minuter har du på biljetten. Men vill du åka på en gång?”

Det tar några minuter till, så får han gå med sin biljett. Jag tycker synd om expediten som verkligen försökte hjälpa sin kund men inte riktigt lyckades.

”Förlåt att jag lägger mig i. Jag är sfi-lärare och jag vet vad som är svårast att uppfatta på svenska. När du sa ’på en gång’ så hörde han: ’en gång’. Förstår du? Han hörde inte ’på’ och han kanske inte visste vad ’på en gång’ betyder. Kanske om du säger ’nu på en gång’ eller ’nu’ eller ’snart’ så blir det lättare att förstå.”

Hon tackar, jag går därifrån med mitt kaffe. Och tänker på alla ord och fraser som är lätta att missförstå på svenska. ”Du ska vara rädd om dina böcker” säger läraren till den nyanlända eleven, som tyst undrar varför hen ska behöva vara rädd FÖR sina böcker. För ”rädd” är ett ord som nyanlända hör ganska tidigt i det nya språket. Och då blir ”rädd för”, rädd för polisen, rädd för hundar, rädd för soldater nyttiga fraser när de vill berätta om sitt liv där borta i hemlandet.

Men ”rädd om” … så lätt att missförstå. Ta hand om. Vårda väl. En afghansk flicka blir intervjuad och säger: ”jag var alltid rädd förut, rädd för läraren, för talibanerna, för polisen.” ”Vad är du mest rädd för i dag?” frågar journalisten . ”Jag är mest rädd för att skickas tillbaka.”

Kan vi inte … vara rädda OM dem? Och inte skicka dem tillbaka. Det som de är så rädda för.

Ordlista

brytning -en han har en brytning = han talar ett annat språk än sitt modersmål och uttalar till exempel orden lite fel

fras -en -er här: en del av en mening

göra sig förstådd = förklara för någon vad man menar

sfi-lärare -n - = lärare som lär ut svenska till personer som är nya i Sverige

SL-biljett -en -er = biljett för att åka tåg och buss inom Stockholms län

© 2019 Sesam