Är Halloween en svensk högtid? | Sesam

Fråga oss


Svenska högtider

  • Pumpan är en viktig Halloween-symbol. Den här pumpan ser ut att vakta ett hus.
  • Utklädda dansare uppträder i centrala Stockholm inför Halloween.
  • Halloween handlar till stor del om döden och om skräck. Det har Halloween gemensamt med andra högtider som firas i olika länder vid samma tid på året. I till exempel Mexiko är De dödas dag en stor och viktig högtid. I Sverige och många andra länder firar man även Alla helgons dag i början av november, då man ska hedra och minnas de döda.
Sesam

Är Halloween en svensk högtid?

Jag undrar när och varför man firar Halloween i Sverige. Det är väl ingen svensk högtid?

Svar: Halloween är en högtid som kom till Sverige från USA, men som i dag firas i Sverige också. I Sverige firar man Halloween den 31 oktober varje år. Det är samma datum som man firar Halloween i många länder där man talar engelska.

Jag förstår om du inte tycker att Halloween är en svensk högtid. Det finns nog flera som tycker så. Halloween är en ganska ny högtid här i Sverige. Första gången man började fira Halloween som en högtid här var i slutet på 1980-talet. Den började sedan bli alltmer populär på 1990-talet. Och på 2000-talet hade det blivit riktigt vanligt att fira Halloween, till exempel med maskerad-fester. Både för vuxna och barn.

I dag har Halloween blivit en högtid som många firar, och som butiker tjänar mycket pengar på. Fast mest är det nog barnens och ungdomarnas högtid.

Som många andra högtider har Halloween färdats mellan olika länder. Halloween kom till USA med immigranter från Irland på 1800-talet. I början var den inte populär i USA. Där tyckte man att högtiden påminde om skrock. Men sedan blev den alltmer populär.

Med tiden blev det barnens högtid, där barnen kunde skämta med vuxna. Det engelska uttrycket ”trick or treat” har på svenska blivit ”bus eller godis”.

Ordlista

skrock -et = till exempel en tro på spöken, magi och övernaturliga saker

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam