• En barnmorska ville slippa att utföra aborter. Men landstinget sa nej. Nu har en domstol sagt att landstinget får göra så. På bilden: En barnmorska med en apparat som mäter fostrets hjärtljud.
Sesam

Barnmorska får inte vägra aborter

En barnmorska ville inte utföra aborter. Därför fick hon inte jobb. Då stämde hon arbetsgivaren. Nu måste hon betala för rättegången.

Linda Steen är barnmorska. Hon sökte jobb hos Landstinget Sörmland. Hon berättade att hon inte vill utföra aborter. Det är på grund av hennes tro. Då fick hon inte jobbet.

Linda Steen stämde därför landstinget. Hontycker att de kränker hennes mänskliga rättigheter. Till exempel hennes religions-frihet och åsikts-frihet. Hon ville ha skadestånd.

Nyköpings tingsrätt håller med om att landstinget gick emot hennes rättigheter när hon inte fick jobbet. Men inte tillräckligt. De tycker att landstinget får kräva att barnmorskor är med vid aborter. Därför får hon inget skadestånd.

Nu måste Linda Steen betala för hela rättegången. Det kostar över en miljon kronor. Hon säger att hon inte vet än om hon ska över-klaga domen.

Ordlista

abort -en -er göra abort = att avbryta en graviditet

barnmorsk/a -an -or = en sjuksköterska som är specialist på kvinnohälsa, t ex graviditet, förlossning, preventivmedel

kränka, kränker, kränkte, kränkt här: bryta emot

skadestånd -et - = ekonomisk ersättning för skada

stäm/ma -mer -de -t = gå till domstolen med

utföra, utför, utförde, utfört = göra

överklaga -r -de -t = klaga på en dom, för att ärendet ska prövas igen

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu