Kan jag byta till ett helt nytt efternamn? | Sesam

Fråga oss


Namnbyte

  • Vilket efternamn ska stå på din brevlåda? För den som vill byta efternamn finns olika alternativ.
Sesam

Kan jag byta till ett helt nytt efternamn?

Jag skulle vilja byta efternamn. Jag undrar om jag kan hitta på ett helt nytt efternamn? Eller måste det likna det efternamn jag har i dag, eller något av de efternamn som redan finns i min släkt? Jag undrar också om mitt namnbyte gäller automatiskt i mitt hemland. Jag kommer från ett land i Asien.

Svar: Du kan hitta på ett helt nytt efternamn. Det finns särskilda regler för när man får byta till ett gammalt släkt-namn, men det går bra att hitta på ett helt nytt efternamn.

Det måste inte på något sätt likna det efternamn du har i dag eller de efternamn som finns i din släkt. Men du måste skapa ett efternamn som inte redan finns i Sverige. Du kan alltså inte ta ett efternamn som någon annan i Sverige redan har.

Om du vill byta till ett helt nytt, påhittat efternamn måste du göra en ansökan till Patent- och registreringsverket, PRV. Om du redan har bytt efternamn en gång efter en sådan ansökan måste du kunna visa särskilda skäl för att få byta ditt namn en gång till.

Det är bra att skicka in flera namn-förslag med din ansökan. PRV prövar dem i den ordning de står i din ansökan. Om inte ditt första förslag blir godkänt kanske det blir ditt andra eller tredje förslag istället.

Du betalar 1 800 kronor för din ansökan. Om inget av dina förslag på namn blir godkända får du skicka in nya förslag gratis.

Om du har svårt att hitta på ett namn kan du använda PRV:s e-tjänst för förslag på efternamn. Då skriver du in delar av ett namn som du vill ha och så ger den dig olika förslag på namn. Tjänsten finns på PRV:s hemsida.

Utländska medborgare kan byta namn enligt den svenska lagen om namn. Men det är inte säkert att bytet kommer att bli giltigt i hemlandet, det beror på vilka regler som gäller där.

Det har hänt att personer som har bytt namn i Sverige har fått problem när de har kontakt med myndigheter i det gamla hemlandet. Det är därför bäst att kolla upp vilka regler som gäller i ditt hemland.

Lycka till!

Ordlista

giltig -t -a = som gäller

Patent- och registreringsverket = en myndighet som har ansvar för vissa namnbyten (en del andra namnbyten har Skatteverket ansvar för)

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam