Bob Dylan – en tyst Nobelpristagare | Sesam
  • Svenska akademiens ständiga sekreterare Sara Danius berättar att Bob Dylan får Nobelpriset.
  • Bob Dylan har tagit emot många priser. Han har tidigare varit i Sverige och tagit emot musikpriset Polarpriset.
Sesam

Bob Dylan – en tyst Nobelpristagare

Bob Dylan har fått årets Nobelpris i litteratur. Många blev förvånade, eftersom det var första gången som en musiker får priset. Själv har Bob Dylan ännu inte kommenterat priset.

I torsdags blev det klart att Bob Dylan får årets Nobelpris i litteratur. Sara Danius, Svenska akademiens ständiga sekreterare, var den som berättade för världen att Dylan får årets Nobelpris i litteratur.

– Bob Dylan har skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sång-traditionen. Han är en stor poet i den engelska traditionen, sa hon.

Sara Danius menar att det går mycket bra att läsa Bob Dylans texter som poesi, även utan musiken. Hon har också sagt att medlemmarna i Akademien var överens om att ge priset till Dylan.

Bob Dylan har ännu inte sagt något om priset. Svenska akademien har kontaktat honom, men han har inte svarat. Det är mycket ovanligt att en pristagare inte kommenterar priset, trots att han har vetat om det i flera dagar. Men det har hänt att pristagare har tackat nej till priset. Det gjorde den franske filosofen och författaren Jean-Paul Sartre år 1964. Just nu vet man ännu inte om Dylan kommer att tacka ja till priset.

Men även om Bob Dylan inte har sagt något om priset, har många andra har haft åsikter om att han får det. Många tycker att han förtjänar priset.

Andra tycker att en amerikansk roman-författare borde ha fått det istället. Sist en amerikan fick Nobelpriset i litteratur var 1993, då författaren Toni Morrison fick det.

Bob Dylan är en legend inom popmusik och rockmusik. Han är sångare, poet, gitarrist och låtskrivare och författare. Han föddes i Minnesota 1941 och har varit musiker sedan 1960-talet. Han började som folkmusiker och blev några år senare även rockmusiker. Många av hans mest kända låtar kommer från 1960-talet. Några av hans sånger, till exempel Blowin´ in the wind och The times they are a-changin, användes av medborgarrättsrörelsen i USA. Flera av hans tidiga texter var sociala protest-sånger, men senare skrev han låtar med olika inriktningar. En del av dem var religiöst sökande.

Den svenska sångaren och låtskrivaren Mikael Wiehe har arbetat med att översätta Dylans texter till svenska. Han säger till Dagens Nyheter:

– Bob Dylans stora insats är att han har vidgat gränserna för vad en sång kan handla om och vara. Han kombinerade experimentell poesi och arbetar-sånger. Han har skrivit rader som man inte kan sluta tänka på, för att de är så gåtfulla.

Fakta: 

Bob Dylan föddes år 1941 i Minnesota, USA, i en judisk familj. Han hette då Robert Allen Zimmerman.

Bob Dylan har förutom musiken även sysslat med bildkonst och böcker. Han skrev sin första bok Tarantula år 1971.

Han har skrivit elva böcker. De handlar bland annat om hans konst, låttexter och liv.

Sedan 1988 är Bob Dylan ute på ”The never ending tour” (turnén som aldrig tar slut). Han reser runt i världen och ger konserter. Han har gjort 100 spelningar om året sedan 1988.

Ordlista

arbetarsång -en -ar = sång som handlar om t ex arbetares hårda liv och orättvisa villkor

gåtfull -t -a = mystisk och svår att förklara och förstå

legend -en -er här: en person som har fått en särskild historisk status och som många tycker är särskilt viktig

låtskrivare -n - = person som skriver texter till sånger

medborgarrättsrörelse -n = de människor i USA som på 1950-talet och 1960-talet kämpade för att alla människor skulle ha samma rättigheter (de kämpade mycket för svartas rättigheter)

pristagare -n - = person som får ett pris

Svenska akademien = en institution som bestämmer vem som ska vinna Nobelpriset i litteratur. De delar också ut andra priser inom samma område

Svenska akademiens ständiga sekreterare = den person i Svenska akademien som berättar för världen vem som får Nobelpriset i litteratur

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam