• Therese Johaug grät när hon berättade att hon inte visste vad salvan innehöll.
Sesam

Norska skidåkaren Therese Johaug hade dopningsmedel i kroppen

Den norska skidåkaren Therese Johaug har använt en salva för läpparna som innehöll dopnings-medel. Nu kanske hon inte får tävla på flera år.

Johaug självsäger att hon inte visste. På ett möte med tidningarna grät den norska stjärnan i skidåkning Therese Johaug.

– Jag är helt förkrossad. Situationen är helt obeskrivlig. Det finns inte ord som kan beskriva hur dåligt jag mår just nu, säger hon till Radiosporten.

Allt beror på en salva som hon använde för att hon hade bränt sig på läppen, säger hon. Det var Johaugs läkare Fredrik S Bendiksen som köpte salvan och sa till henne att den inte innehöll dopnings-medel. Det säger både Johaug och Bendiksen själv.

– Han gick till apoteket och köpte krämen och gav mig den i handen. Jag frågade honom om krämen stod på dopnings-listan och han sa nej. Jag använde den.

Fredrik är min läkare och expert på idrottsmedicin med över 30 års erfarenhet. Jag hade ingen anledning att tvivla på vad han sa, säger Johaug till Radiosporten.

Men salvan innehöll ett medel som heter clostebol och som är just ett dopnings-medel. Därför åkte Johaug fast för dopning när hon gjorde sina tester. Det fanns clostebol i hennes kropp. Bendiksen kommer nu att sluta jobba som läkare för de norska skidåkarna. Johaug kommer att få ett straff eller en varning eftersom dopning är förbjudet. I värsta fall blir straffet att hon inte får tävla på 4 år. Det vore väldigt dåligt för Johaug som då missar OS.

Det norska skidförbundet skulle ha haft en fest förra veckan. Men de ställde in den när de fick veta vad som hade hänt.

– En riktigt trist dag för norsk längdåkning, säger Stein Opsal, som arbetar på det norska skidförbundet till NRK.

Ordlista

dopning -en = att ta medel som gör att man blir starkare eller snabbare när man tävlar (och som är olagligt)

förkrossa/d -t -de = väldigt förtvivlad och ledsen

idrottsmedicin -en = kunskapen om hur man ska behandla någon som tävlar eller tränar

längdåkning -en = en sorts skidåkning

obeskrivlig -t -a = som man inte kan förklara

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Normbrytare på catwalken

Stora modeller blir allt mer synliga i reklam- och modesammanhang. Men kroppsaktivisten och modellen Anna Davidsson varnar för att de stora kedjorna bara hakat på en trend.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu