Äta, skypea och sova: en migrants digitala omsorgsarbete | Sesam

Krönika


Nilay Yelkenci
Sesam

Äta, skypea och sova: en migrants digitala omsorgsarbete

Minnena kopplade till landet och människorna som jag har lämnat bakom mig är nu enbart digitaliserade. När Facebook säger att jag borde fira vänskapen med vänner från Turkiet känner jag mig ännu mer tom. Jag kan inte åka till Turkiet nu. Därför kan jag inte skapa nya minnen som annars skulle kunna bekräfta och förnya min relation med mitt hemland. Och känslan av att jag tillhör det. Känslorna är svåra att hantera och de försöker överrösta varandra. Det är känslor såsom ensamhet, hemlängtan och att ha plikter gentemot både mitt gamla och mitt nya land. Jag känner mig som ett land som har försvunnit från världs-kartan.

Vi migranter måste arbeta mycket med våra känslor för att få till en balans mellan känslorna för våra nya och gamla länder. Innan vi respektfullt kan böja oss inför plikterna i vårt nya land behöver vi först justera våra känslor för våra hemländer. Skype ger oss möjligheten att utföra vårt vardagliga digitala omsorgs-arbete. Tack vare Skype kan vi bevara och skapa nya känslomässiga band med våra nära och kära. Vi stänger inte bara in våra känslor, utan vi låter dem flöda. Vi tar emot våra nära och käras känslor i direktsändning. Forskaren Rebecca Chiyoko King O’Rian kallar det för en känslomässig interaktion. Hon menar att det är ett utbyte av känslor som pågår nu och som sker över avstånd genom en webbkamera. Skype blir ett fönster som öppnas mot bekanta ljud, rörelser och kaos från vårt gamla liv i hemlandet. Vi skapar en ny form av vardaglig kontakt med de som vi lämnade kvar.

Att sitta och dricka te med min mamma samtidigt som jag tittar på favorit-tv-serien. Utväxla blickar med henne när pappa somnar med tidningen på bröstet och höra gatuförsäljarnas ödsliga rop. I de stunderna hittar jag ”hem” och får kraft att börja bygga det nya hemmet. Med rinnande tårar och lite gott samvete.

Ordlista

digitalisera/d -t -de den är digitaliserad = man har gjort så att den finns i en teknisk form, t ex ett datorprogram

direktsändning -en -ar = en sändning av en händelse i t ex tv som visar det som händer i samma stund som det händer

gatuförsäljare -n - = person som står (eller går omkring) och säljer sina varor ute på gatorna

interaktion -en -er här: möten mellan människor

justera -r -de -t = ändra lite, så att det passar bättre

nära och kära = familj, släktingar och vänner

omsorgsarbete -t = ett arbete för att vårda och ta hand om något

utväxla -r -de -t = ge och ta emot

© 2019 Sesam