Kan jag få högre pension? | Sesam

Fråga oss


Pension

  • Den som har bott och arbetat i Sverige har tjänat in pengar till sin allmänna pension. Den har man alltid rätt att få, även om man bor i ett annat land när man är pensionär.
Sesam

Kan jag få högre pension?

Jag ar utlands-svensk och bor i Tanzania. Jag är född år 1940. Jag har två flickor som är tre och sex år. Jag har varit sambo med en dam från Tanzania i 18 år och hon är mor till mina barn. Jag får en pension från Sverige som är 654 kronor i månaden. Det är alldeles för lite för att försörja min familj. Finns det någon chans att få en bättre pension? Jag har mycket stora ekonomiska problem.

Svar: Jag har ställt din fråga till Pensionsmyndigheten och jag ska berätta lite om vad som gäller rent allmänt. Den allmänna pension du får bygger på hur mycket du har jobbat (och betalat skatt) i Sverige. Det är på så sätt man tjänar in till den delen av pensionen. Den har man rätt att få vilket land i världen man än bor i när man blir pensionär.

Om du av någon anledning har en låg pension kan du ha rätt till svensk garantipension. Garantipensionen är ett grundskydd för den som haft liten eller ingen inkomst från arbete under livet.

Men det gäller bara för den som bor i Sverige eller i ett land som tillhör EU. Svenskar som bor utanför EU har inte rätt till svensk garantipension, även om de har en låg inkomstpension eller premiepension.

För att få veta mer om vad som gäller för just dig är mitt tips att kontakta Pensionsmyndighetens kundservice. Deras telefonnummer är: +46 771 776 776. De kan koppla dig till personal som arbetar med utlandssvenskars pension.

Lycka till!

Ordlista

allmän pension = den statliga pension som bygger på den lön man har haft när man har arbetat. Förutom den kan man t ex ha tjänstepension och/eller spara pengar till pensionen privat

försörj/a -er -de -t familjen = se till att familjen får det som behövs för att leva, till exempel mat och kläder

garantipension -en = en extra pension som den som har en låg allmän pension kan få. Som mest kan man få 7863 kronor i månaden

Pensionsmyndigheten = den myndighet som har ansvar för den allmänna pensionen

premiepension -en = en del av den allmänna pensionen

utlandssvensk -en -ar = en svensk som bor utomlands

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam