”Jag längtar hem” | Sesam

Krönika


2

Sesam

”Jag längtar hem”

Kvinnan som säger det har lämnat hemlandet tillsammans med man och barn, för ett bättre liv i ett rikare och friare land. I stormen över havet, i en alldeles för liten båt, tror hon att hon ska dö.

När de äntligen är framme känns allting underligt och skrämmande. De som bor där skrattar åt de nyanlända, åt deras kläder och saker, åt deras religion, åt att de inte kan språket.

När kvinnan dör av sjukdom, efter 20 år i det nya landet, pratar hon fortfarande inte språket. Det blev för svårt att lära sig det, för främmande.

I alla dessa år har hon längtat efter ”därhemma”. I alla dessa år har hon bott ”härborta”.

En saga om dagens nyanlända? Nej. Kvinnan heter Kristina, född 1825 i Duvemåla, Småland. Hon och de andra som reste över havet är Vilhelm Mobergs Utvandrarna. Moberg kallas en av de största svenska författarna.

Moberg SKA läsas av alla. Det säger lärarna. Det säger politikerna med, särskilt de som tycker att klassiker som Mobergs romaner är det svenskaste som finns. Och därför viktigast för att förstå det svenska språket och den svenska kulturen.

Men Moberg skrev om utvandrare som blev invandrare.

Nästa gång du vill läsa en bok som är lite svår men ger mycket tillbaka, välj Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna, Sista brevet till Sverige.

Nästa gång du hör någon klaga över invandrarnas dåliga eller obefintliga svenska, påminn denne om att redan på 1950-talet skrev Moberg om invandraren Kristina, och så bra, att han säkert förstod hur det kändes.

Att inte förstå. Att inte kunna. Att längta. Att längta ihjäl sig. ”Härborta. Därhemma”.

Ordlista

klassiker -n - här: en bok som har varit berömd länge och som många tycker är bra

längta -r -de -t ihjäl sig = att längta så mycket efter något att det känns som att man nästan ska dö

nyanlän/d -t -a här: person som är ny i ett land

obefintlig -t -a svenska = ingen svenska alls

roman -en -er = en bok som innehåller en lång berättelse av en författare

utvandrare -n - = person som lämnar sitt hemland och börjar ett liv i ett nytt land

© 2019 Sesam