En liten bok som kan göra stor skillnad | Sesam
  • Lina Nordstrand och Malin Eirefelt, författare till Lilla integrationshandboken.
Sesam

En liten bok som kan göra stor skillnad

Många svenskar vill hjälpa ny­anlända. Men de undrar hur. Nu finns en hand­bok för dem. Den heter Lilla integrations­handboken. Den är skriven av Lina Nordstrand och Malin Eirefelt. Sesam har pratat med Lina Nordstrand om boken.

De senaste åren har många flyktingar kommit till Sverige. Ofta står det i tidningarna att de har det svårt. Många svenskar vill gärna hjälpa dem. Men de vet inte hur de ska göra. Därför skrev Lina Nordstrand och Malin Eirefelt en handbok till dem. Handboken är till för att öka integrationen. Integration betyder att göra många olika grupper till en stor. Det betyder inte att nyanlända ska bli mer som svenskar. Svenskar måste också lära sig av den nya befolkningen. I boken finns det 23 tips på hur svenskar kan göra för att göra samhället mer integrerat.

Lina Nordstrand jobbar som förläggare på Vilja förlag. De ger ut böcker på lätt svenska. Lina berättar att nyanlända ofta frågar henne hur man gör för att bli vän med en svensk. Och att många av hennes svenska vänner gärna vill träffa nyanlända. Men de vet inte var de ska vända sig. Lina Nordstrands kompis Malin Eirefelt är journalist. De bestämde sig för att skriva en bok med tips på hur svenskar och nyanlända kan träffa varandra. Också för att samhället ska bli mer integrerat.

– Integration är allas ansvar. Som med­borgare är man en del av en större helhet, av ett samhälle. Många tycker att det är upp till de nyanlända att integrera sig här. Men det är lika mycket ett ansvar för personer som redan är integrerade. Det spelar ingen roll hur hårt en nyanländ bankar på dörren för att komma in i samhället, om ingen öppnar, säger Lina Nordstrand.

Innan Lina och Malin gjorde boken frågade de flera personer varför de inte hjälper nyanlända, fast de vill. Några sa att de inte hade tid att kolla upp vad de kunde göra. Andra sa att de inte visste om de hade tid att hjälpa. Lina och Malin tänkte att det blir lättare att hjälpa till om man vet innan var man ska vända sig och vad man kan göra.

– Hösten 2015 skrev tidningarna mycket om flyktingarna. Då var det många som ville vara volontärer. Nu är det inte lika många som vill. Jag tror att det är viktigt att vi engagerar oss över en längre tid. Inte bara när tidningarna skriver om något. Men för att det ska fungera är det viktigt att hitta något som passar en själv. Att engage­manget blir en naturlig del av ens vardag, säger Lina Nordstrand.

Hon gillar de tips i boken som handlar om möten mest. Till exempel att delta i ett språk­café och starta en studie­cirkel.

– Jag tror att relationer är det viktigaste för att integrationen ska fungera. Och relationer uppstår just i möten mellan människor. Även om vi människor inte alltid har samma historia, så delar vi ju framtiden. Om den kan vi prata och skapa ett gemensamt samhälle, säger hon.

Lina Nordstrand säger att den som är ny i Sverige och vill lära känna en svensk kan vända på tipsen i boken. Då kan man hitta platser och händelser där engagerade svenskar finns. Lina har träffat många nyanlända genom sitt jobb på Vilja förlag. Till exempel på språkcaféer.

– Jag umgås även på fritiden med nyanlända personer som jag har lärt känna genom jobbet. Det är lätt att umgås med samma människor hela tiden. Vi människor söker oss ofta till personer som är lika oss själva. Men att utmana sig själv och träffa andra än dem man brukar träffa ger så mycket mer än man kan tänka sig. Prova!

Fakta: 

Lina Nordstrand

Bor: Stockholm

Familj: Flickvän och våra familjer

Gör: Förläggare på Vilja förlag.

Gillar: Att läsa, det är ju tur! Och att springa riktigt långt.

Gillar inte: Jag tycker att våld och hat är så fruktansvärt onödigt. Och krig. Och mobbning. Och när en person upplever utanför­skap. Det gör ont i mig när jag tänker på det.

Tips från boken

Några tips från boken på sidor på internet:

Träffa andra föräldrar med små barn och träna svenska: svenskamedbaby.se

Starta en studiecirkel: abf.se sensus.se, folkuniversitetet.se

Skaffa en nyanländ kompis: kompissverige.se, kompisbyran.se

Bjud på middag: invitationsdepartementet.se, kultursmakarna.se

Ordlista

befolkning ­-en ­-ar = de som bor i ett land

engagera ­-r ­-de -­t sig i något = intressera sig mycket för något

engagemang ­-et -­ = intresse för något

förläggare -n - = person som är chef på ett förlag (ett företag som ger ut böcker)

gemensam ­-t ­-ma samhälle här: ett samhälle där alla människor får plats

hand/bok ­-boken ­-böcker = en bok som förklarar det viktigaste i ett ämne

helhet ­ -en -­er = något som består av flera delar som hör ihop

integrera -r ­-de = förena olika delar till en helhet

medborgare ­-n- ­ = här: person som bor i ett land

relation -en -er här: relationer mellan människor = olika former av kontakt mellan människor ­

språkcafé -et ­-er = café som fungerar både som en mötesplats och kurs och där människor träffas och pratar för att lära sig olika språk av varandra

studie/cirkel ­-cirkeln- ­cirklar = kurs som ofta är gratis, där man studerar ett ämne tillsammans

utanförskap ­-et -­ = känna sig utanför en gemenskap

utmana ­-r ­-de ­-t här: utmana sig själv = våga göra något nytt

volontär -en -er = person som jobbar gratis med att hjälpa andra

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam