Fel att förbjuda burkini | Sesam
  • Folk protesterar utanför Frankrikes ambassad mot förbuden mot burkini. På skylten står det: " Nej till islamofobi, ja till burkinis".
Sesam

Fel att förbjuda burkini

Högsta förvaltningsdomstolen i Frankrike har nu tagit bort förbudet mot burkini på badstränder i Frankrike. Fallet som domstolen prövade gäller en kommun som heter Villeneuve-Loubet. Men många tolkar domen som att den gäller alla kommuner som har förbjudit burkini. 31 kommuner i Frankrike har infört regler som förbjuder burkinin. I reglerna står det inte rakt ut att de förbjuder burkinin. Det står till exempel att man ”förbjuder kläder som inte respekterar sekularitet”, men reglerna tolkas som att de handlar om burkinin. Men nu har en domstol alltså sagt att kommunerna gör fel när de förbjuder burkinin.

Domstolens beslut är bara tillfälligt. Det gäller fram till att domstolen kommer med en ny dom som ska gälla definitivt.

Ordlista

burkini -n -s = en typ av baddräkt med långa ärmar och ben och en huva, som täcker håret. Många muslimska kvinnor använder dem när de badar utomhus

definitiv -t -a = som man till slut har bestämt sig för och som man inte kommer ändra

sekularitet -en = att vara skild från all religion

tillfällig -t -a = som gäller en kort tid

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam