Känslan av att börja om på nytt | Sesam
Karin Frimodig

Krönika


Karin Frimodig
Sesam

Känslan av att börja om på nytt

Hösten har kommit, i alla fall till Stockholm. I förra veckan hände det. Jag gick till jobbet och frös.

Jag önskade att jag tagit på mig vantar. Det kändes sorgligt. Det kändes som att sommaren plötsligt tagit slut. Fastän jag egentligen tycker om hösten. Det är den årstid jag tycker bäst om. September är min favorit-månad.

Jag tycker om ljuset och färgerna på hösten. I september kan man vara ute mitt på dagen och det är precis lagom varmt i solen. På sommaren orkar jag inte vara mitt i solen så länge. Jag får ont i huvudet och är rädd för att bränna mig. Det behöver jag inte vara i september.

Många tycker om att plocka svamp på hösten. De går ut i skogen med korgar och knivar. Sen kommer de hem igen med korgen full av kantareller och Karl-Johan och andra svampar som jag inte ens kan namnet på. Läs sidan 8 och 9 om du vill lära dig mer om svamp. Jag brukar inte plocka svamp på hösten. Men jag går ut i skogen i alla fall. Jag tycker om hur det luktar i skogen på hösten. Och så tycker jag om granarna. Det känns så tryggt att ha stora höga träd runt omkring sig.

Men egentligen är det nog inte ljuset, färgerna och skogens lukt som jag tycker bäst om med hösten. Det är något annat. Det är känslan av att börja om på nytt. Den känslan var extra stark när jag gick i skolan. På hösten kom man tillbaka efter ett långt sommarlov. Ibland till en ny klass och nya lärare. Ibland till samma klass och samma lärare. Det var spännande i alla fall. Jag minns att vi träffades på skolgården. Där fanns samma gamla klass-kompisar fast ändå inte. En del var mycket längre. En del var mycket sol-brända. Många hade nya kläder. Ett sommarlov är tio veckor. Det hinner hända så mycket då. Vi hade alla varit med om saker som gjort att vi hade förändrats. Jag minns hur vi stod där och tittade på varandra. Kvar i kroppen fanns den långa sommaren. Den fanns där som en extra super-kraft som gjorde allt det vanliga till något ovanligt och spännande. Jag tror faktiskt inte jag skulle tycka om hösten om det inte hade varit en lång sommar först.

© 2019 Sesam