Här är årets sommarpratare | Sesam

Fördjupning


Tove Lundin
  • Sara Mohammad Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
  • Sakine Madon
  • Kikki Danielsson
  • Iman Adlebe
  • David Lagercrantz
  • Alla årets sommarpratare. Stående fr. v: Johan Olsson, Johan Holmsäter, Matias Varela, Ulrika Rogland, Per Andersson, Edward Blom, Sakine Madon, Anders Kompass, Maja Hagerman. Andra raden fr v: Karin Bojs, Hannah Akuffo, Marianne Lindberg De Geer, Ove Skog, Parul Sharma, Siw Carlsson, Bert Karlsson, Ida Sjöstedt och Sara Mohammad. Tredje raden fr. v: Silvana Imam, Tom Malmquist, Stina Stoor, Annika Lantz, Johan Renck, José Gonzáles, Isabella Lundgren (håller i Kim Källström), Emilia Lind, Iman Aldebe (håller i Alexander Bard) och Malou von Sivers (håller i Klas Östergren). Fjärde raden fr. v: David Lagercrantz, Ingvar Carlsson (håller i Magnus Uggla), Gloria Ray Karlmark (håller i Carola Häggkvist), Sven Hagströmer (håller i Maj Sjöwall), Kikki Danielsson (håller i Lars Ulrich), Elisabeth Tarras-Wahlberg (håller i Janne Andersson), Lennart Bylock, Kerstin Ekman och Angelica Ström (håller i Danica Kragic Jensfelt). Sittande längst fram fr. v: Ahmad Khan Mahmoodzada (håller i Mikael Karlsson), Maher Zain, Tiffany Kronlöf (håller i Bianca), Carolina Klüft, Anna Ternheim, Emil Jensen (håller i Bertil Hult), Markus Krunegård (håller i Marit Pålsen) och IJustWantToBeCool, (Joel Adolphsson), Emil Beer (håller i Gunhild Stordalen) och Victor Beer (håller i Alexander ”The Mauler” Gustafsson).
  • Ahmad Khan Mahmoodzada
Sesam

Här är årets sommarpratare

David Lagercrantz 25 juni

David Lagercrantz är författare och journalist. Han har skrivit fortsättningen på Stieg Larssons tre Millenium-böcker. Förra året blev den boken en av de mest sålda i världen. Han har också skrivit boken Jag är Zlatan Ibrahimovic, tillsammans med Zlatan. Den boken har fått många unga killar att vilja läsa. David Lagercrantz är med i föreningen Läsrörelsen, som vill få fler människor att läsa. Han har också jobbat som journalist på tidningen Expressen.

– Jag ska berätta om en stor kris som blev en vänd-punkt i mitt liv. Jag ska berätta om en sommar när jag och min pappa fick en depression, säger han.

Ahmad Khan 1 juli

Ahmad Khan är skådespelare från Afghanistan. När han var 10 år spelade han huvud-rollen i den amerikanska filmen Flyga drake. Den filmen blev nominerad till en Oscar, som är ett stort film-pris i USA. Efter filmen blev han hotad till livet. Han flydde till Dubai. Där bodde han i två år. När han kom tillbaka till Afghanistan fick han fler hot. Då flydde han igen. Tillslut kom han till Sverige, via Ryssland och Polen. Förra året kom hans familj också hit. Nu pluggar han på gymnasiet och jobbar som skådespelare.

– Jag ska berätta om hur min dröm om att bli skådespelare blev en mardröm. Människor i Afghanistan trodde att det som hände i filmen var på riktigt. De ville döda mig. Jag fick fly från min familj, säger han.

Sakine Madon 15 juli

Sakine Madon jobbar som politisk redaktör på Vestmanlands Läns Tidning. Förut jobbade hon som det på tidningen Norran, och hon har skrivit i tidningen Expressen. Hennes föräldrar är politiska flyktingar. Den ena är turk och den andra är kurd. De kom till Sverige 1985.

– Jag ska prata om flykt, politik, media och konstnären Lars Vilks, säger hon.

Sara Mohammad 22 juli

Sara Mohammad startade föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime. Föreningen jobbar mot heders-våld. Hon flydde själv från sin familj när hon var 17 år. Hennes bror misshandlade henne och hotade att döda henne när hon inte ville gifta sig. Sara har fått många priser och blivit utsedd till Svensk hjälte.

– Jag ska berätta om mitt liv. Och om min kamp mot tvångs-gifte och heders-kultur, säger hon.

Kikki Danielsson 31 juli

Kikki Danielson är sångerska. Hon sjunger dansbands-musik och country. Hon har sålt 3,5 miljoner skivor och varit med i Melodi-festivalen nio gånger. Hon har också spelat sig själv i en pjäs om henne på Göteborgs Stadsteater.

– Jag ska prata om livet. Om saker jag har upplevt, att vara foster-barn, mobbing, hat och orättvisor. Och jag ska berätta om hur man kan resa på sig när man har rasat ihop, säger hon.

Iman Aldebe 1 augusti

Iman Aldebe designar kläder. Hennes kläder finns i butiker i Paris, Dubai och New York. Hon jobbar med att göra det muslimska modet mer modernt. Och att både muslimer och alla andra ska vilja använda hennes kläder. Iman Aldebe har också designat arbets-kläder för muslimska kvinnor i militären, sjuk-vården och brand-kåren.

– Jag ska prata om mitt liv som designer. Och om feminism, säger hon.

Fakta: 

Sommarpratarna

Var: Sveriges radio P1

Nä: Varje dag den 24 juni till 21 augusti, klockan 13.00.

Det går också att lyssna på efteråt i Sveriges radios podd: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=2071

Ordlista

dansbandsmusik –en – = musik som en orkester spelar och som går bra att dansa till

designa –r –de –t = bestämma hur formen ska se ut på till exempel kläder

hederskultur –en –er = när människor får mindre friheter och rättigheter för att deras släkt inte vill skämmas, till exempel när en kvinna inte får gifta sig med vem hon vill

huvudroll –en –er = personen som har den viktigaste rollen i en film eller teater

fosterbarn –et – = äldre ord för barn som inte bor hos föräldrarna utan i en annan familj

mardröm –men –mar = en obehaglig dröm

mobbing –en – = när kompisar i skolan eller på jobbet är elaka och till exempel slåss eller säger dumma saker

nominera/d –t –de = vara en av flera som kan få ett pris

podd –en –ar = radio på internet som går att ladda ner

redaktör –en –er = som jobbar på en tidning

Svensk hjälte = ett svenskt pris som går till en person som har gjort något modigt

tvångsgifte –t –n = ett giftemål mellan två personer när en eller båda inte vill

via = genom

vändpunkt –en –er = ett läge där något blir förändrat efteråt, till exempel att man börjar må bättre

utse/dd –tt –da = vald av flera

Rekommenderade artiklar

Runstenar – vikingarnas twitter

En run-sten är en sten med runor på. Runor är skriv-tecken som människor i Norden och i Europa började använda år 100, och skrev med i tusen år framåt.

SKROCK SKA GE LYCKA

Spottar du tre gången när du ser en svart katt? Då är du vidskeplig och skrockfull.

© 2019 Sesam