• Köerna till information om inställda avgångar var långa på Arlanda under strejkens första dagar. 230 flyg var inställda under måndagen och omkring 27 000 resenärer drabbades av strejken.
Sesam

Piloter i strejk

På fredagen gick piloter anställda av flygbolaget SAS ut i strejk. De vill bland annat ha högre löner.

2012 var SAS nära att gå i konkurs. Då höjdes piloternas löner inte lika mycket som andras löner. De vill också att man ska skriva om kollektivavtalet så att det är enklare, och att det ska gälla även inhyrda piloter. SAS säger att piloterna redan har höga löner och att företaget inte har råd att höja deras löner ännu mer.

Tusentals resenärer drabbas av strejken.

Ordlista

inhyr/d –t –da här: som är anställda av ett bemanningsföretag och som SAS hyr från det företaget

konkurs –en –r = när ett företags ekonomi är så dålig att man måste lägga ner företaget utan att kunna betala alla skulder

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu