• Många är i chock och sorg efter massakerna på en gayklubb i Orlando.
Sesam

Sorg och ilska efter massaker på gayklubb

Natten mot söndagen gick en man in på gayklubben Pulse i Orlando i Florida i USA. Han hade vapen. Han dödade 49 personer och skadade mer än 50 personer.

Efter att han hade skjutit tog han gisslan. När polisen stormade lokalen började han att skjuta igen. Polisen sköt honom och han dog.

Mannen hette Omar Mateen och var 29 år gammal. Han är född i USA och hans föräldrar kommer från Afghanistan.

Hans motiv är ännu inte kända. Polisen klassar massakern som både terrorism och hatbrott. Mannen ringde nödnumret 911 i samband med dådet, och sa att han svor trohet till IS.

IS har tagit på sig ansvaret för dådet efteråt. Men många tror att de bara passar på att ta åt sig äran. Omar Mateens far säger till NBC News att han inte tror att dådet är religiöst. Men han berättar att Omar Mateen blev mycket arg när han såg två män kyssa varandra inför hans son på en gata några månader tidigare.

På tisdagen spreds uppgifter om Omar Mateen själv ofta gick på Pulse med en vän. Man vet fortfarande inte om det stämmer.

Många av de skadade är allvarligt skadade, och man är rädd för att ännu fler kommer att dö. Många i Orlando har köat för att ge blod till de skadade.

Massmordet påminner hbt-personer i hela världen om det hat och våld som alltid riskerar att drabba dem. Många varnar också för att dåden kan användas för att sprida hat mot muslimer.

RFSLs ordförande heter Frida Sandegård. Hon kommenterade dådet i Aktuellt på söndagen.

– Vi ska komma ihåg att många muslimska hbtq-personer kommer hit och är våra medlemmar. Vi ska vara starka tillsammans, sa hon.

Ordlista

dröj/a –er –de –t det dröjde = det tog lång tid innan något började hända

motiv –et – = anledning till att man gör något

storma –r –de –t = springa in snabbt

svär, svära, svor, svurit trohet = säga att man tror på och hör ihop med något

ta gisslan = ta en eller flera personer som fånge och hota att döda dem om man inte får det som man kräver

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu