Sveriges ormar | Sesam
  • Snoken är inte giftig.
  • Snokens pupiller är runda.
  • En orm kan inte bita genom gummistövlar, de är ett bra skydd.
Sesam

Sveriges ormar

När det blir varmare kommer ormarna fram från sin vinter-dvala. Sesam berättar om Sveriges ormar. Och vad du ska göra om du eller din hund blir biten.

På vintern går ormarna i dvala. Det betyder att de sover hela vintern. Ofta sover de under en rot eller en sten. I mars och april vaknar ormarna och kommer fram. I Sverige finns det tre arter av orm, hugg-orm: snok och hassel-snok. Alla ormar kan bitas, men i Sverige är bara huggormen giftig.

Hasselsnoken är ovanlig, och finns bara i södra Sverige. Ser du en orm är det oftast en snok eller en huggorm. Alla ormar i Sverige är fridlysta. Det betyder att man inte får skada, fånga eller döda dem. Men har du en huggorm i din trädgård får du flytta på den. Du får bara döda en huggorm om det absolut inte går att flytta på den på annat sätt.

För att slippa bli biten av en orm kan du använda gummi-stövlar om du ska gå i högt gräs. Det fungerar också att stampa hårt när man går. Ormar känner skakningar i marken och flyr.

Fakta: 

Snok

Snoken finns i södra och mellersta Sverige, och längst kusten upp till Sundsvall. Snoken är Sveriges största orm, den kan bli 130 centimeter lång. Färgen är brun, grön eller grå. Den har två gula eller orangea fläckar i nacken. Det är det lättaste sättet att känna igen en snok på. Men det finns också helt svarta snokar. De är vanligast på Gotland. Är man inte säker på om det är en snok kan man titta i ormens ögon. En snok har runda pupiller. En huggorms pupiller ser ut som streck.

Ordlista

art –en –er = sorter av till exempel djur

gift –et – = farligt och skadligt ämne

pupill –en –er = den mörka mitten i ögat

gummistöv/el –eln –lar = skor i gummi med högt skaft

serum –et – = motgift

sicksack = linje som går fram och tillbaka

Rekommenderade artiklar

Om du blir biten av en huggorm

En del som blir bitna av en huggorm märker ingenting. Men det kan också göra ont. Om du märker att du blir biten ska du åka till sjukhus.

© 2019 Sesam