Var kan jag köpa graviditetstester? | Sesam

Fråga oss


  • Man kan köpa graviditetstester på många ställen, bland annat apotek, internet och i en del butiker.
Sesam

Var kan jag köpa graviditetstester?

Min mens är försenad och jag tror att jag kan vara gravid. Jag vill göra ett test för att se om jag är gravid och jag undrar var jag kan få tag på det. Kan jag köpa det i en affär eller måste jag gå till ett apotek eller ett sjukhus?

SVAR: Du kan få hjälp av sjukvården att göra ett graviditetstest, eller så kan du köpa och göra det själv.

Det är inte svårt att få tag på ett graviditetstest. Du kan köpa de i både många affärer och apotek. Större butiker som till exempel Ica säljer ofta graviditets-tester. Precis som med mycket annat kan du även köpa graviditetstest på internet.

Du kan också välja att gå till en mottagning för att göra testet. Du kan gå till en barnmorskemottagning, ungdomsmottagning eller vårdcentral. Där kostar det oftast ingenting. På vissa mottagningar behöver du boka tid för besöket, andra har drop-in-tider då det går att lämna urinprov för graviditetstest.

Du får gå till vilken mottagning du vill i hela Sverige. Om du gör testet på en mottagning kan du också få hjälp att se om testet visar att du är gravid eller inte.

Lycka till!

Ordlista

barnmorskemottagning -en -ar = en vårdmottagning för kvinnor som är gravida

drop-in-tid -en -er = där man inte behöver beställa tid i förväg

graviditetstest -et -er = ett test som visar om en kvinna väntar barn

mottagning -en -ar = en plats där t ex en läkare eller vårdcentral tar emot patienter

ungdomsmottagning -en -ar = en vårdmottagning för unga, som främst sysslar med psykiatri och sexualitet. De tar emot unga från 12 till 13 år upp till 20 eller 25 år, det är olika på olika mottagningar.

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam