• Kungen gillar inte planerna på Nobel center.
  • En datorgenererad bild av hur Nobelcenter på Blasieholmen i Stockholm ska se ut.
Sesam

Planer på Nobel-hus väcker protester

Det finns omstridda planer på ett Nobel-hus i Stockholm. Nu har kung Carl XVI Gustaf också gett sig in i debatten.

Nobelstiftelsen vill bygga en väldigt stor och hög byggnad på Blasieholmen i Stockholm. Det ska heta Nobel cente. Där ska det finnas museum och restaurang. Byggnaden ska vara mässings-färgad. Högst upp ska det finnas en stor sal där man ska dela ut Nobel-priset.

Flera myndigheter har godkänt planerna. Men Statens fastighetsverk har överklagat. Det har också över 400 andra gjort. Man tycker att huset är för stort och att det ligger för nära ett gammalt tull-hus som har stort historiskt värde.

Nu har kung Carl XVI Gustaf också gett sig in i debatten. Om byggnaden blir av kommer han att bo granne med den. Han tycker att byggnaden blir för stor och att den inte behöver ligga exakt där den planeras. Om färgen på huset säger han till DN:

– Den blir kraftig. Kraftig färg. Dominant. Väldigt dominant.

Kungen har också fått kritik för det han säger i DN. Beslutet om byggnaden är demokratiskt fattat. Därmed blir byggnaden en politisk fråga, och sånt ska inte Sveriges kung uttala sig om.

Ordlista

dominant – –a här: som kommer att synas väldigt mycket jämfört med allt annat som ligger på platsen

kraftig –t –a = stark

mässing –en = en gul-orange metall

uttala –r –de –t = berätta vad man tycker och tänker

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu