Hur får jag reda på hur stora skulder jag har? | Sesam

Fråga oss


1

  • Den som har skulder kan få tips av en budget- och skuldrådgivare i kommunen.
Sesam

Hur får jag reda på hur stora skulder jag har?

Jag har skulder hos Kronofogden och olika företag. Hur kan jag få reda på hur mycket pengar jag har i skulder och vilka jag har skulder hos? Jag får bara många brev hem till mig, men jag kan ingenting om dem. Därför har jag bara samlat dem någonstans. Jag har mått dåligt i några år nu och vill göra något åt detta.

Svar: Du kan börja med att ringa till Kronofogden och fråga hur många skulder du har hos dem. Du kan antingen ringa eller mejla till deras kundservice. Deras telefonnummer är 0771-73 73 00 och mejladressen är [email protected].

Då kan de berätta för dig hur många skulder du har hos dem och hur mycket pengar det handlar om.

När det gäller övriga skulder, som inte finns hos Kronofogden, får du nog kontakta varje företag och/eller inkasso-företag för sig. Skulder till företag kan ju hamnat hos olika inkassoföretag, utan att hamna hos Kronofogden. De finns ju inte samlade på bara ett ställe. Det bästa är nog att gå igenom alla brev som du har hemma och se vilka företag de är ifrån. En del är förmodligen från inkassoföretag. Sedan kan du ringa till företagen och fråga hur mycket pengar du eventuellt är skyldig dem.

Ett annat tips är att kontakta en budget- och skuldrådgivare i kommunen du bor i. Det är personer som arbetar med att hjälpa personer som har ekonomiska problem. De kan till exempel hjälpa dig att göra upp en plan för hur du ska betala tillbaka pengarna. Alla kommuner ska erbjuda detta och det är gratis.

Stort lycka till!

Ordlista

budget- och skuldrådgivare -n - = person som arbetar med att ge människor råd om ekonomi

inkassoföretag -et - = företag som driver in skulder som t ex kunder har till företag

Kronofogden = en myndighet som bland annat arbetar med att se till att människor betalar sina skulder

skuld -en -er här: pengar som man är skyldig en person eller ett företag

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam