• Linnea Henriksson håller dagliga fågelguidningar på naturum Getterön.
  • Linnea Henriksson började intressera sig för fåglar som tioåring. Hon studerade till biolog med inriktning naturvård. ”Det började med att jag var ute med min pappa och tittade, jag minns att jag fick en krysslista på olika fåglar och ville fylla den. När jag var i trettonårsåldern var jag ute och skådade varje dag, berättar hon.”
  • Den flygande skärfläckan är en av Getteröns karaktärsfåglar. Mikael Nord har samlat många av sina bilder från reservatet på sin hemsida praktejder.se.
  • En sjungande svarthätta hör till våren på naturum Getterön. Mikael Nord har skådat och fotat fåglar sedan han som ung fältbiolog besökte fågelreservatet på Getterön för första gången. ”Wow vilket ställe, tänkte jag . Fågelskådning har blivit som en livsstil, det går att vara ensam med det eller i grupp. Det är fortfarande fantastiskt att kunna stå och titta på vårfåglarna som flyger som ett streck här ute, säger han”
  • Många havsörnar har spenderat vintern i reservatet. Varje morgon under vintern har örnarna utfodrats, vilket gett besökare en chans att se de jättelika fåglarna på nära håll.
  • Naturum Getterön ligger i utkanten av Varberg, på cykelavstånd i från staden. Målet med verksamheten, som drivs av länsstyrelsen i Halland, är att öka intresset för djur och natur. Inträdet är gratis.
Sesam

Fem tips till dig som vill titta på fåglar

Tofsvipa, skärfläcka eller stenskvätta? Följ med till naturum Getterön och lär dig mer om hur du skådar vårens fåglar.

Fåglarna visslar, sjunger och kvittrar intensivt. Det är maj månad och full fart på naturum Getterön utanför Varberg. Varje dag kommer nya flyttfåglar till fågel-reservatet. 85 procent av alla fåglar som häckar i Sverige är flyttfåglar.

– Nu i maj kan allt hända. Om det blir riktigt varmt kan det komma lite ovanliga arter också, säger Mikael Nord. Han är ornitolog och en av ägarna till Getteröbutiken på naturum.

Vissa fåglar som kommer till reservatet har varit i Skåne under vintern, medan andra har varit i länder i Afrika. Insekterna, grönskan och de långa ljusa dagarna lockar flyttfåglarna till Sverige under sommaren. Runt 170 arter häckar i reservatet varje år. Nu när klimatet blir varmare kommer flyttfåglarna allt tidigare. Och fler stannar över vintern.

En av de första fåglarna som kom var skärfläckan. Den kom i början av mars. Den gick ensam vid vattnet och väntade i tre veckor. Nu har den sällskap av skrattmåsar, grågäss, tofsvipor och sångare.

– Många fåglar häckar nu. Vissa bygger bon och andra ligger redan och ruvar, säger Linnea Henriksson, som arbetar på naturum Getterön.

Reservatet är Hallands största häcknings-plats för skrattmåsar och skärfläckor. Runt 2 000 till 3 000 par skrattmåsar häckar ute på öarna.

– Sedan får varje par runt fyra ungar, så det blir runt 10 000 ungar. När de sedan har lärt sig flyga flyttar de härifrån i sommar, berättar Linnea Henriksson.

Även under vintern var det mycket att göra i reservatet. Varje morgon från oktober till februari matade Mikael Nord havsörnar. Då kom många besökare och tittade.

I mars gav Naturskyddsföreningen honom ett pris för det arbete han har gjort.

När Mikael Nord började studera havsörnar i början av 1980-talet fanns det nästan inga kvar, men i dag har de blivit många fler.

– Vi vill att matningen ska locka ungdomar hit, för att de ska bli intresserade av naturen och fåglar. Hur fåglarna mår säger mycket om hur naturen mår, säger Mikael Nord.

Fågel-skådning blir allt mer populärt i Sverige, även bland yngre människor.

- När jag började skåda hade jag aldrig någon att vara med, så det är kul att både unga och äldre har börjat skåda, säger Linnea Henriksson.

Det bästa med fågelskådning är också det enklaste, tycker hon.

– Man har alltid ett band till någon fågel. Det räcker med att man tittar ut genom fönstret så är de där. Det går att upptäcka så mycket ju mer man tittar på dem.

Fakta: 

Linneas tips till nybörjaren

Så ser du skillnad på olika fåglar: Börja med att titta på en av de stora fågelgrupperna, till exempel vadare, rovfåglar eller änder. Välj sedan ut en av de vanligaste arterna inom gruppen. Lär dig hur de ser ut och vad som skiljer dem åt. Efter det kan du börja titta på mer ovanliga fåglar.

När ska du titta: Det går att fågelskåda under hela året, men många fåglar flyttar på våren och hösten. Då är flest fåglar i rörelse. Men det beror också på vilka slags fåglar du vill se.

Våga fråga andra fågelskådare: Fågelskådare hjälper gärna varandra! Både med problem med kikaren och frågor om fåglarna.

Respektera alltid fåglarna: Skräm inte fåglarna och lyssna på naturen. Fåglarna blir arga om någon stör dem när de häckar.

Här är det bra att fågeskåda: man kan få se flera hundra rovfåglar och stora flockar med flera tusen tättingar i Falsterbo i Skåne, vid Nabben eller Ljungen. Det kan man se i slutet på augusti och början på september varje år.

Ordlista

flyttfåg/el –eln –lar = en fågel som flyger söderut när det blir för kallt, för att sedan komma tillbaka när det blir varmt igen. 

fågelskådare –n - = person som är intresserad av att titta på fåglar ute i naturen och lära sig mer om dem

fågelskådning -en - = när man är ute i naturen och tittar på fåglar, t ex med kikare

häcka –r –de –t = (om fåglar) bygga bo och ruva på ägg

naturum Getterön = en del av Getteröns naturreservatet i Varbergs kommun. Dit kan man komma för att titta på fåglar, gå på föreläsningar, få guidade turer och mycket mer

reservat –et - = ett område i naturen som är skyddat, till exempel för att det är särskilt värdefullt

rovfåg/el –eln –lar = hökar och falkar

skåda –r –de –t = titta på

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Fotograf i jakt på sin identitet

Som 19-åring begav sig Maya Økland med en kamera till sin mammas hemland Brasilien. Det blev början på en fotografisk resa som skulle ta henne närmare sig själv och sin familj.

Fria Tidningen

Ny barnbok om omställning

Ingen är för liten för att göra skillnad, menar författarna Maria Estling Vannestål och Sanna Hellberg.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu