• 800 000 människor mördades under folkmordet i Rwanda våren 1994. Här ett tyger med meddelanden om folkmordet vid ett minnescenter i Kigali, Rwanda. FOTO: Ben Curtis/TT
Sesam

Svensk dömd för folkmord

Svensk domstol har dömt en man från Rwanda till livstids fängelse för delaktighet i folkmordet i Rwanda 1994.

Mannen är numera svensk medborgare. Han kom till Sverige 2002. Vittnen har pekat ut mannen och berättat att han gav order om att döda och att han var med och mördade. Mannen ledde grupper av människor som klubbade, sköt och högg ihjäl flera tusen män, kvinnor och barn i Butare i södra Rwanda.

Det var Stockholms tingsrätt som dömde mannen. Rättegången har också ägt rum i Rwanda. Den startade förra året.

Ordlista

delaktighet = att vara med

hugga, hugger, huggit, högg = stcka med kniv

klubba –r –de -t = slå med något hårt

livstids fängelse = det strängaste straffet man kan få i Sverige. Livstids fängelse är inte tidsbestämt, den dömde vet därför inte hur länge han eller hon kommer att sitta i fängelse

ord/er –ern –rar = något som man säger till någon annan att den ska göra

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu