• Masten på Trollberget öster om Borås knäcktes i söndags kväll. Foto: Adam Ihse/TT
Sesam

Sabotage mot viktig mast

I söndags kväll gick en 332 meter hög mast sönder. Den knäcktes ungefär 100 meter över marken. Polisen säger att ett brott ligger bakom händelsen.

Masten var en radio- och tv-mast på Trollberget öster om Borås. Den knäcktes ungefär 100 meter över marken. Folk som bodde i närheten hörde en kraftig smäll när det hände vid 22.30-tiden på kvällen. Någon sa att det lät som om en bomb hade slagit ner.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Att en 300 meter hög mast bara går sönder, sa Henrik Sterner vid polisen i Göteborg till TT.

Den knäckta delen av masten rasade ner i skogen och förstörde asfalt, mark och skog.

Polisen har nu undersökt om det ligger ett brott bakom händelsen. I måndags sa polisen att de är säkra på att några tog sönder masten med flit. Men de ville inte säga något mer om vad de visste. De hade inte heller någon misstänkt då. Men de säger att det är ett allvarligt brott, särskilt eftersom en mast är ett skyddsobjekt.

Företaget som äger masten heter Teracom. De har nu höjt säkerheten på alla master i Sverige, bland annat satt ut vakter vid dem. Masten som gick sönder i söndags byggdes 1959 och många av Teracoms andra tv-master är från 1960-talet. Senast en av deras master gick sönder var på 1980-talet i Sollefteå i norra Sverige. Den gången berodde det på ett tekniskt fel.

Ordlista

mast -en -er = en mycket hög och smal ställning som sänder ut eller tar emot radiovågor

skyddsobjekt -et - = en byggnad eller ett område som enligt lagen kan behöva extra mycket skydd, t ex mot sabotage och terroristbrott

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu