• Snart kan det vara ett brott att ha sex med den som säger nej.
Sesam

Snart kan det räcka med att säga nej

Regeringens utredare vill att Sverige ska ha en lag om samtycke.

Det betyder att det är våldtäkt om en person har sagt nej till sex. I dag måste förövaren använda hot, våld eller utnyttja att en person är utsatt för att det ska vara våldtäkt.

Mari Heidenborg är en av utredarna. Hon säger att utredningen inte är klar. Men snart ska de föreslå en ny lag om att sex ska vara frivilligt. Och att ett nej betyder att man inte samtycker.

De ska också föreslå att brottet ska heta sexuellt övergrepp istället för våldtäkt. Brottet ska byta namn, eftersom det inte behöver finnas våld för att det ska vara ett brott. Regeringen ska få förslaget i oktober.

Ordlista

frivillig –t –a = göra något av fri vilja

förslag –et – = plan för hur något ska vara

förövare –n – = den som begår ett brott

samtycke –t –n = säga ja till något

utsatt – –a här: personen är utsatt = personen kan inte försvara sig, t ex för att den är berusad eller sover

övergrepp –et – = olagligt tvång mot någon

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu