Uppvaktning undanbedes | Sesam

Krönika


Marie-Chantal Long
Sesam

Uppvaktning undanbedes

I en övningsbok som jag använde förut, finns det en mycket pedagogisk övning där SFI-elever ska välja olika uttryck för olika situationer.

Eller kanske ska de sätta uttrycken bredvid exempel på olika tidningsannonser. Eleverna klarar alltid av att känna igen: Grattis! Krya på dig! Ha den äran! De behöver inte många veckor i Sverige för att få höra det, i alla fall om deras omgivning är svenskspråkig.

Men ett uttryck misslyckas i stort sett alla elever med (om de inte envist letar i ordboken förstås): ”Uppvaktning undanbedes”.

Fast det är inte så mycket orden i sig som är svåra utan vad de syftar på: att den som fyller år, och oftast fyller ”jämnt”, oftast 50 eller 60 eller 70 år, INTE vill få gäster. Den vill inte uppvaktas, besökas, uppmärksammas. Därför måste detta, uppvaktningen, undan-bedjas. Födelsedagsbarnet, i det fallet en vuxen människa, ber om att få slippa besökare.

Jag vet inte om detta är, som folk säger, typiskt svenskt. Men jag kan inte komma på ett annat land där någon ber om att INTE få besökare på sin födelsedag. Och annonserar om det i tidningen …

Jag tror att jag ska annonsera med ett nytt uttryck: ”Uppvaktning ombedes”. Hälsa på, ring, skriv, uppvakta mig. Jag ber om din uppvaktning, om dina Vänliga hälsningar, om ditt Grattis! Om ditt Puss och kram! Så vill jag ha det.

För ja, jag fyller år. Och jag fyller jämnt, 60 jämnt. Kanske just i dag då du läser mig. Så snälla, uppvakta mig i dina tankar, Och skänk mig ett leende. Som jag tackar för och tar emot.

Ordlista

envis –t –a = som inte slutar fast det är svårt

ombedes uppvaktning ombedes = jag vill bli uppvaktad

omgivning -en –ar här: människor som man träffar

pedagogisk –t –a = som är tydlig och gör det lätt att förstå och lära sig

skänk/a –er –te –t = ge

slippa, slipper, sluppit, slapp = inte behöva göra, få eller vara med om något

syfta –r –de –t på = betyder

undanbedes = som man ber att få slippa

uppmärksammas –s –des –ts här: som andra pratar om och firar

uppvaktning –en –ar = när man hälsar på hos någon som fyller år, äter tårta och ger hen blommor och presenter

© 2019 Sesam