Fråga oss


  • Får man ta en bild i smyg på någon som vilar på jobbet?
Sesam

Vad säger lagen om att fotografera i smyg?

En person jobbade på ett företag. Jobbet var mycket krävande. Han var trött varje dag. Därför tog han rast på arbetstid. En annan person tog kort på honom i smyg och postade bilden på Facebook. Syftet var att skvallra på personen som tog rast. Bilden blev spridd på Facebook. Personen som tog rast blev kallad till sin chef. Nu undrar personen om det är tillåtet att ta kort i smyg och posta det på sociala medier, som Facebook? Bryter det mot några regler? Får en chef själv ta bilder i smyg som bevis? Om det bryter mot några regler, var ska man vända sig? Om man har bevis, kan man ta dem till tingsrätten för att kräva skadestånd?

Svar: Det är lagligt att posta bilder på andra människor på sociala medier. Men inte om bilden är kränkande enligt lag. Det finns ingen exakt beskrivning på vad som är kränkande enligt lag. Man måste titta på varje händelse. Då tittar man till exempel på varför någon publicerade bilden, om det står något om personen som är på bilden. Och hur mycket bilden har blivit spridd till andra människor. Att ta en bild för att hänga ut en annan person kan vara kränkande enligt lag. Den lagen heter personuppgiftslagen (PuL).

Data-inspektionen är en myndighet som jobbar med PuL. Martin Brinnen är jurist på Datainspektionen. Han säger att de har en sida på internet som heter www.krankt.se. Där kan man ställa frågor om PuL. Om man har blivit kränkt på internet kan man göra en anmälan till polisen. Eller kräva skadestånd hos tingsrätten. Kränkande fotografering heter en annan lag. Den säger att det är olagligt att fotografera någon i hemlighet, om personen inte vill och är på en privat plats. En privat plats kan vara en toalett, dusch eller i hemmet. Det är också olagligt att fotografera någon som sover, om personen inte har sagt ja.

Om du är med i ett fack-förbund kan du be om hjälp från dem. Unionen är ett fackförbund. Ola Sundström jobbar där. Han säger att de kan ge råd och information till sina medlemmar. Och att de kan prata med chefen, och säga att det inte är okej att fotografera personalen i smyg. Om chefen inte lyssnar kan fackförbundet ge mer hjälp. Till exempel kan de hjälpa till med arbetsmiljö-frågor. Arbetsmiljöfrågor kan till exempel vara att ingen blir skadad på jobbet. Men också att de som jobbar mår bra och trivs på sin arbetsplats, och att det finns raster. På internet-sidan www.fackforbund.org finns information om alla Sveriges fackförbund.

Ordlista

arbetstid -en -er = tiden den som ärr anställd får och ska jobba

bevis -et - = något som visar att det man säger är sant

händelse -n -r = något som händer

hänga, hänger, hängde, hängt ut = till exempel skriva på sociala medier att någon har gjort något som är olagligt eller fel

i smyg = i hemlighet, utan att någon vet

kränkande = som sårar och skadar någon

skadestånd -et - = pengar man får för att man blivit till exempel skadad eller kränkt

skvallra -r -de -t = sprida rykten om någon

spri/dd -tt -dda = som finns på många ställen

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu