Att vara den arga | Sesam
Agnes Nurbo

Krönika


Agnes Nurbo
Sesam

Att vara den arga

Golv-mopp med tillhörande hink. Ensam-stående morsan har gjort ett klipp. Detta efter att ha stressat till ett möte i stan, för att få veta att det var inställt. Blev så arg att jag bestämde mig för att köpa en golvmopp. En bra sak att göra när man är arg och lönen redan är slut. Risken är stor att jag använder moppen till att slå den som kommer i min väg. Jag hoppas nästan att det ska hända.

Det har regnat hela dagen. Alla spår-vagnar är försenade. Jag kan inte vänta, jag är för arg för att stå still. Jag går fort hemåt med min golvmopp. Kliver med vilje i vatten-pölar och svär åt regnet. Mina kläder är blöta och paraplyet böjer sig, blöter ner mer än det skyddar. Högst upp i backen får jag nog. Jag stannar, slänger paraplyet och vrålar rakt ut. Flera gånger skriker jag. Det känns skönt. Befriande.

Nyfiket ser jag mig själv vara den Arga. Det händer inte ofta, men jag tycker att det går framåt. Jag skriver framåt eftersom att jag tränar på att vara förbannad. Jag försöker bli arg oftare. Eller jag försöker åtminstone att inte vara så rädd för ilskan inom mig eller hos andra. Den Ledsna daremot, känner jag alltför väl. Sanningen är att jag är trött på att vara ledsen.

Alltför länge har jag gråtit och tyckt att jag är otillräcklig, istället för att bli arg och agera utåt. Riktat ilskan dit där den hör hemma. Det i sig är ledsamt. För det som är så fint med vrede är signalerna som det ger till en själv och andra. Att man är värdeufull och ska bli behandlad med respekt.

Historikern Karin Johannisson har skrivit boken Den Sårade divan. Där skriver hon att kvinnors ilska historiskt har blivit förlöjligad, ignorerad eller kallad för galenskap. Eftersom det inte har passat in i bilden av hur en kvinna bör vara. Istället har kvinnor omvandlat vreden till ledsenhet.

Visst känner jag igen mig. Därför blir jag glad när jag blir arg. För ned-stämdheten gör mig passiv. Men ilskan ger mig kraft och lust att agera. Vattnet sipprar in i kängorna och jag provar att klampa lite hårdare och fortare på min väg hemåt. Kanske orkar jag torka golvet redan i kväll med min nya mopp.

Fakta: 

Lätt svenska: Tove Lundin

Ordlista

agera -r -de -t här: göra någonting

ensamstående = som lever ensam utan man, fru eller sambo, men som ibland lever med barn

förbanna/d -t -de = mycket arg

forlöjliga/d -t -de = skrattar åt eller som andra hånar

golvmopp -en -ar = en borste med långt skaft som man använder till att städa golv

historiker -n- = person som jobbar med att forska om det som har hänt förr i tiden

klipp -et - här: ett klipp = när man har köpt något som är billigt eller bra

nedstämdhet -en = att känna sig ledsen

sippra -r -de -t = droppa långsamt

omvandla -r -de -t = ändra till

otillräcklig -t -a = dålig, som inte räcker till

mors/a -an -or = mamma

tillhörande = som hör till något annat

värdefull -t -a = ha ett värde och betyda något

© 2019 Sesam