Familjen en väg in i det svenska samhället | Sesam
Kajsa Persson

Fördjupning


Kajsa Persson
  • Bo och Anita Kenndal vill gärna visa sitt torp i Herrljunga för 16-åringen från Afghanistan som de är fadderfamilj för.
Sesam

Familjen en väg in i det svenska samhället

När tusentals människor på flykt kom till Sverige förra hösten kände Anita och Bo Kennedal att de ville göra något för att hjälpa till. Det ledde till att de gick en utbildning hos Räddningsmissionen för att bli fadder-familj för en person som kommit hit som flykting. Anita berättar om när de träffade 16-årige Ahmed för första gången.

– Vi och andra familjer väntade på att ungdomarna skulle komma in. När jag såg honom tänkte jag faktiskt att ”det är nog han!”. Det var som en förälskelse, berättar Anita Kennedal.

-– Det var både spännande och lite nervöst, säger Bo.

Tanken med Räddningsmissionens verksamhet är att ungdomarna ska få träffa en svensk familj i hemmet.

– Jag tänker mig att detta kan göra det lite lättare att komma in i samhället. Jag hade velat göra samma sak om jag hade kommit till ett nytt land, säger Bo Kennedal.

Fram till nu har de träffat Ahmed två gånger själva. De har gjort små utflykter, till exempel för att titta på utsikten över Göteborg och för att låna böcker på Ahmeds modersmål dari.

Men både Bo och Anita tycker att det är lördagarna hemma i lägenheten som är viktigast. De har bakat semlor tillsammans, ätit tacos eller hamburgare till middag, spelat spel och tittat på fotboll på tv. Ett helt vanligt familjeliv.

– Alla andra som de träffar i vardagen får ju betalt för att hjälpa dem, men inte vi. Vi gör det för att vi är intresserade. Men vi har inte velat fråga honom så mycket, det är inte vår roll. Han har visat på kartan var han kommer ifrån och hur han kom till Sverige, men inte så mycket mer, säger Anita.

Både Bo och Anita är väldigt intresserade av språk. De driver ett översättningsföretag tillsammans, trots att de är pensionärer. Men de kan inte mycket om dari.

– Det är klart att det är lite svårt. Men vi använder lite svenska, lite engelska, lite teckenspråk, google translate och bilder, säger Bo.

Första gången Ahmed kom hem till dem satte de upp lappar på olika ställen i lägenheten. Där hade de skrivit upp vad olika saker heter på svenska.

De hoppas att de kommer att ha kontakt med Ahmed länge. Få följa honom när han går i skolan, kanske hela vägen mot drömmen att bli läkare. Anita visar bilder på deras röda torp i Herrljunga. De vill gärna ta med Ahmed dit. Han ska också få träffa deras barn och fem barnbarn.

– Jag hoppas att han ska känna att han alltid kan prata med oss om han har frågor eller behöver hjälp, säger Anita.

– Ja, och att han alltid ska känna sig välkommen, och få en större trygghet, säger Bo.

Ahmed heter egentligen något annat.

Fakta: 

Lätt svenska: Sara Hasbar

Ordlista

fadderfamilj –en –er här: familj som stödjer en nyanländ flykting eller flyktingfamilj för att hjälpa dem in i samhället

Räddningsmissionen = en organisation som arbetar med att stödja olika grupper i samhället. Organisationen har en kristen grund

torp –et – = en stuga

Rekommenderade artiklar

SKROCK SKA GE LYCKA

Spottar du tre gången när du ser en svart katt? Då är du vidskeplig och skrockfull.

© 2019 Sesam