Vem läser upp informationen? | Sesam

Fråga oss


2

  • I många moderna bussar hörs en röst som läser upp vad nästa hållplats heter. Det är ett stöd för personer som har dålig syn. FOTO: ERIK ABEL/TT
  • Det görs många utrop på flygplatser. Då är det personalen som gör de flesta utropen live. Foto: Thomas Johansson/TT
Sesam

Vem läser upp informationen?

Det är många som reser med flyplan, tåg och bussar. Vid terminalen hör man ofta en röst som ger information om flygplanen. Det hör man också på tåg, i tunnelbanan och på stadsbussar. Ibland hör man att rösten ger viktig information till resenärer som upprepas varje halvtimme. Jag undrar om det är en maskin, eftersom det låter som en långsam röst. Är det en robot som styr knappen med kopplingar till en dator eller är det en person som pratar i en mikrofon när det behövs?

Svar: Det är lite olika för flygplatser, bussar, tunnelbana och pendeltåg. Jag har pratat med SL:s presstjänst, som har ansvar för busstrafik och pendeltågstrafik i Stockholm. De berättar att när det gäller pendeltågs-trafiken är det inte meddelanden som är inspelade i förväg som man hör i högtalarna. Där ger personalen mest information om olika problem med tågen och då är det personal som ropar ut informationen live.

I tunnelbanan är det olika i olika stuationer. Inför en del stationer hörs en röst som säger stationens namn och vilka tunnelbane-linjer som man kan byta till vid nästa station. Då är det meddelanden som är inspelade tidigare som man hör. Men när det är problem i tunnelbane-trafiken är det förarna som ger informationen direkt i högtalarna.

När det gäller bussar är det också både och. På de nya bussarna i Stockholm hör man en röst som säger vad nästa hållplats heter. Då är det meddelanden som är inspelade tidigare som läses upp automatiskt. Det är för att personer som ser dåligt ska veta vad nästa hållplats heter. Men på en del gamla bussar finns inte den funktionen. Då är det istället bussens chaufför som ropar ut vad nästa hållplats heter. Och när det är något fel med busstrafiken, till exempel att bussen måste åka en annan väg än vanligt, då är det också bussens chaufför som ropar ut informationen.

Jimmy Pettersson är en flygplats-chef för Swedia på Arlanda flygplats. Han berättar:

– Vi har både utrop som har vi har spelat in i förväg och utrop som personalen gör live. Det allra vanligaste är att vi ropar ut live direkt i högtalarna. Det gäller egentligen allt som rör trafiken. Till exempel ”last call” för en flyg-avgång, försenade flyg, utrop till personer som är försenade till sina flyg eller en varning för fick-tjuvar.

– De meddelanden som vi har spelat in i förväg är till exempel varningar för att man inte ska lämna sitt bagage utan att någon vaktar det. Eller när vi måste be alla att lämna en hall om det blir ström-avbrott.

Ordlista

bagage -t - = väskor som man har med sig när man reser

ficktjuv -en -ar = person som stjäl ur handväskor och fickor

flygavgång -en -ar = en tid då ett flygplan åker iväg

live = direkt inför en publik. T ex från en scen och inte från en studio

resenär -en -er = person som som reser med t ex tåg, buss eller flyg

utrop -et - här: något man ropar ut i t ex en högtalare för att många ska höra det

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam