Många ringer 112 i onödan | Sesam

Fördjupning


Björn Danielsson
Sesam

Många ringer 112 i onödan

Om du eller någon annan människa hamnar i nöd ska du ringa 112. Ringer du 112 kommer du till SOS Alarm. SOS Alarm kan snabbt skicka en ambulans, brandbil eller polis för att hjälpa. Men många människor ringer 112 för att få hjälp med andra saker.

Det finns människor som har ringt till SOS Alarm för att få hjälp med en ny mobiltelefon.

– Vi fick ett telefonsamtal från en dam som precis hade fått en smartphone. Hon ringde oss för att få veta hur smartphonen fungerade. Det finns folk som skurit sig i fingertoppen och kräver ambulans, eller de som fått däcken stulna på bilen, berättar Anders Klarström, presschef på SOS Alarm.

Av tio samtal som kommer är fyra samtal från personer som ringt fel. Och när många ringer blir det kö och det är dåligt för dem som verkligen behöver hjälp.

Fakta: 

Hit ringer du!

Fyra nummer som har öppet dygnet runt:• 112 ringer du om någon är allvarligt sjuk eller om det har hänt en olycka där någon behöver hjälp snabbt.

• 11 77 ringer du när du vill ha råd om sjukvård. Det är sjuksköterskor som svarar. De ger råd och bedömer om du behöver vård på sjukhus eller vårdcentral.

• 113 13 ringer du som har frågor om en stor olycka eller brand. 113 13 är ett nationellt informationsnummer och ska förmedla information till allmänheten vid allvarliga olyckor och kriser i samhället.

• 114 14 ringer du om du vill anmäla något till polisen som inte är bråttom.

Källa: polisen.se, sosalarm.se samt 1177.se

Ordlista

bedöm/a –er –de –t = tänka efter och bestämma hur allvarligt något är

dam -en -er = äldre kvinna

nöd –en vara i nöd = när behöver hjälp t ex för att det har hänt en olycka

onödig -t -a = som inte behövs

skära, skär, skar, skurit sig här: göra illa sig på t ex en kniv

Rekommenderade artiklar

SKROCK SKA GE LYCKA

Spottar du tre gången när du ser en svart katt? Då är du vidskeplig och skrockfull.

© 2019 Sesam