Vad ska veckopengen räcka till? | Sesam

Krönika


Matti Ridenfeldt
Sesam

Vad ska veckopengen räcka till?

Varje vecka svarar vi på frågor om hur något fungerar i Sverige. Vi får många frågor till Sesam. De flesta handlar om lagar och regler. Men många frågar också om hur andra gör.

En sak som många undrar om gäller vuxna barn och pengar. Nu för tiden är det många vuxna barn som bor kvar hemma hos sina föräldrar. De har svårt att hitta bostad. Om de arbetar kan de betala för mat och hyra. Men det finns ingen lag eller regel som säger hur mycket.

En annan fråga som många föräldrar pratar med varandra om handlar om yngre barn. Hur mycket ska barnet få i veckopeng? Vad ska veckopengen räcka till? Och vad ska barnet göra för att få sin veckopeng? Många gör olika.

Mitt äldsta barn är fem år. Hon får veckopeng, men jag har inte bestämt hur mycket. Varje söndag får hon lite mynt som jag har i plånboken. Ibland har hon sparat tillräckligt mycket för att köpa en tidning. Hon tycker om att köpa tidningar med hästar, prinsessor och féer.

En del ger barnet uppgifter som det ska göra för att få sin veckopeng. Så gör inte jag. Barn är barn. De ska inte arbeta. De kan hjälpa till, men då gör de det för att de är en del av familjen. Det är inget som de ska få betalt för. Det är min åsikt. Jag tycker också att det är dumt att hota med att dra in veckopengen som straff. Hot är ett dåligt sätt att få folk att vilja göra rätt.

Det finns ingen lag eller regel om hur mycket ett barn ska få i veckopeng. Men en sak som lagen säger är att jag måste försörja mina barn tills de är 18 år. Det är min skyldighet som förälder. Jag måste ge dem allt de behöver: mat och kläder, skor. Men också saker som de behöver för att må bra och utvecklas: sjukvård, mediciner, leksaker och böcker. Mitt äldsta barn ritar till exempel mycket. När hennes färgpennor tar slut köper jag nya till henne. Hon behöver inte spara ihop till det. Och när hon ska gå på simskola betalar jag det. Trygghet, kärlek och tid behöver barn också få, så klart. Men det är lite svårare s att mäta än pengar. Har du en fråga om något? Då kan du skicka den till oss så ska vi försöka svara på den.

Ordlista

fé -n –er = en sagofigur med vingar som kan flyga och trolla

hot –et – = något man säger för att någon ska bli rädd och göra som man själv vill

mynt –et – = pengar

veckopeng –en –ar = en summa pengar som ett barn får varje vecka

© 2019 Sesam