Livets cirklar | Sesam

Krönika


Marie-Chantal Long
Sesam

Livets cirklar

Jag tror på livets cirklar. 1980 kom jag till Stockholm, där jag bodde i 19 år på 9 olika adresser. Sen blev det Eskilstuna – där jag bodde i 14 år på 5 olika adresser – och sen Västerås – på en enda adress i 2,5 år. Om några veckor flyttar jag tillbaka till Stockholm.

En cirkel, ja. Ändå är jag inte riktigt den samma som flyttade till Stockholm en kall oktoberdag, 24 år gammal och en aning skrämd av det nya landet, det nya språket, de nya människorna runt omkring.

I dag är jag äldre, vuxnare, rikare, kanske tröttare i kroppen men lugnare i själen.

Inför flytten är det så mycket att tänka på: jag ska ändra adressen, försäkra det nya hemmet, säga upp elevatalet och bredbandet och teckna nya.

Jag ska packa allt i kartonger och påsar, en hel del ska jag skänka bort eller kastas.

Jag blir stressad, tycker synd om mig själv, lovar mig själv att aldrig mer flytta. Och varför väljer jag alltid att bo tre trappor upp utan hiss?

Så tänker jag på alla dem som dagligen flyr sina sönderbombade länder och hoppas på ett tryggare och mer fridfullt liv hos oss.

De har inte packat kartonger och påsar att ta med sig. De har inget nytt hem att försäkra. De har gått och åkt i dagar, veckor, månader. De kommer med tomma händer och deras stress är en annan än min. Sanningen att säga är min oro ingenting att tala om jämfört med deras ångest.

Jag får helt enkelt glömma min löjliga flytt-stress och bara njuta av att jag, helt frivilligt, snart är tillbaka där jag började.

Rikare, mognare, lugnare, friare: en lycklig stockholmare i sina bästa år.

Ordlista

aning –en här: en aning = lite

dagligen = varje dag

fridfull –t –a = lugn

löjlig –t –a = som är lite dum och som man kan skratta åt

skräm/d –t –da = som är rädd

skänk/a –er –te–t = ge bort

sönderbomba/d –t –de = som har blivit bombad så mycket att den är helt trasig

teckna –r –de –t här: skriva under

© 2019 Sesam