”Här finns en människa jag kan utnyttja” | Sesam

Krönika


Matti Ridenfeldt
Sesam

”Här finns en människa jag kan utnyttja”

En stor musiker, David Bowie, har dött. Många tidningar skriver om honom. Journalister berättar om vad han har betytt för dem. Vi skriver lite om David Bowie i Sesam den här veckan. Han var en stor förebild. Han hade en alldeles egen stil, och den skiftade oavbrutet. Han experimenterade med sin musik, sitt utseende och sitt könsuttryck. Man har rätt att ändra sig, visade han, man har rätt att leka och att ta sig själv på allvar på samma gång.

”Vaddå leka? Att vara man och få ha på sig en klänning och smink är väl inte så viktigt”, tänker du kanske? Det finns ju så mycket större problem. Människor som flyr, krig, våld och svält.

I veckans Sesam berättar vi om en väldigt allvarlig sak. Många kvinnor som flyr till Europa utsätts för övergrepp. En del blir våldtagna. En del måste betala med sex för att få hjälp att resa eller för att ha någonstans att bo och något att äta. Det är fruktansvärt, och jag blir väldigt arg när jag tänker på att det finns människor som utnyttjar andra människors utsatthet på det sättet.

Men jag tänker att det hör ihop. Om det inte finns frihet och respekt får människor inte vara sig själva. De får inte leka med vilka de är och vad det betyder. Jag önskar att världen var ett ställe där alla fick leka. Där kvinnor kunde resa utan att vara rädda för att bli våldtagna och utnyttjade. Män också.

En värld där ingen som som såg en människa som behövde hjälp tänkte: ”här finns en människa jag kan utnyttja”.

Ordlista

förebild –en –er = någon som andra tittar på hur den gör så att de kan göra likadant

könsuttryck –et –en = hur man visar om man tycker att man är kvinna eller man genom hur man t ex ser ut och rör sig

skifta –r –de –t = ändra sig

svält –en = när människor inte får tillräckligt med mat

oavbrutet = hela tiden utan att sluta

utsatthet –en –er = att man är svag och behöver mycket hjälp

© 2019 Sesam