• Jeanne Masimango, ordförande i föreningen Asov Stockholm, tillsammans med volontären Victoria Akpotu. De möter många kvinnor som har blivit utsatta för övergrepp under resan.
  • De farligaste platserna för kvinnor och barn är platser där många flyktingar och migranter samlas. UNHCR har uppmanat myndigheter i olika länder att se till så att kvinnor och flickor som befinner sig på flykt inom Europa kan vara trygga under flykten. FOTO: Pontus Lundahl/TT
  • Mer än en tredjedel av dem som söker asyl i Sverige är flickor och kvinnor. Nu kommer många rapporter om sexuella övergrepp mot kvinnor på flykt inom Europa och FN:s flyktingorgan UNHCR har slagit larm. Personerna på bilden är inte med i artikeln.
Sesam

Kvinnor på flykt utsätts för övergrepp

Många kvinnor och flickor utsätts för sexuella övergrepp när de flyr. Det har UNHCR slagit larm om. Flera organisationer berättar också att många utsätts även efter att de har sökt asyl i Sverige.

– Myndigheterna vet ingenting om detta. Det sker i tysthet, säger Victoria Akpotu, volontär i en afrikansk kvinnoförening.

Förra året sökte över 160 000 personer asyl i Sverige. Mer än en tredjedel av dem är flickor och kvinnor. Många rapporterar om sexuella övergrepp mot kvinnor på flykt inom Europa. Nu har FN:s flyktingorgan UNHCR slagit larm.

– En del barn betalar smugglare med sex, för att kunna fortsätta sin resa. De har slut på pengar. En del för att de har blivit rånade, säger Melissa Fleming, talesperson för UNHCR.

De farligaste platserna för kvinnor och barn är mottagningscentraler och platser där många flyktingar och migranter samlas. Det kan till exempel vara i parker och på tåg- och busstationer. UNHCR uppmanar därför myndigheter i olika länder att se till så att kvinnor och flickor som befinner sig på flykt inom Europa kan vara trygga under flykten.

I utbyte mot biljetter

Jeanne Masimango har arbetat med afrikanska kvinnor som har utsatts för våld och sexuella övergrepp både före, under och efter flykten till Sverige. Hon är ordförande i föreningen Asov Stockholm. De sprider information om jämställdhet och sexuella rättigheter.

De arbetar också för att förebygga våld mot kvinnor. Föreningens volontärer åker hem till folk och informerar om sexuell- och reproduktiv hälsa och rättigheter, sexuellt våld, våld i nära relationer och jämställdhet. De träffar många kvinnor som har utsatts för övergrepp eller fortfarande utsätts för våld i en nära relation. En del har inte velat berätta tidigare. Många har inte vetat vem de kan prata med för att få hjälp.

– Att vi komma hem till dem kan göra att de öppnar sig och berättar. Man slappnar av mer, säger Jeanne Masimango.

Hon berättar om en kvinna hon träffade som berättade om hur hon kom till Sverige. Människosmugglaren visade henne de färdiga resehandlingarna. Han sa att hon kunde få dem. Men först måste hon ha sex med honom

– Kvinnan gick därifrån. Men hon gick tillbaka. Det fanns inget annat alternativ. Och oftast träffar kvinnorna smugglare i varje land som de reser igenom. En ensam kvinna som flyr hamnar i många farliga situationer, säger Jeanne Masimango.

Bostad i Sverige mot sex

Hon tycker att det är bra att frågan uppmärksammas av UNHCR. Det är ett problem som har funnits länge. Men många kvinnor utnyttjas även när de har kommit fram till Sverige och sökt asyl. Det är något man inte alls pratar om.

– För många som kommit hit tar det inte slut. De fortsätter att utnyttjas. De måste ha någonstans att bo och många erbjuder bostad mot sex, berättar Jeanne Masimango.

Victoria Akpotu är volontär på Asov Stockholm. Hon berättar att den som utnyttjar kvinnan kanske verkade snäll först.

– Många är vänliga först. Han kanske får kvinnan att tro att de kommer att gifta sig och skaffa barn tillsammans. Och så flyttar kvinnan in och han börjar kräva sex. Myndigheterna ser inte detta.

Det blir ett slags prostitution, där kvinnorna säljer sex för att klara sig.

Kvinnorna behöver hjälp

Zozan Inci är ordförande för Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige, Roks.

Hon säger att myndigheterna snabbt måste hitta de kvinnor som har utsatts för övergrepp före eller under flykten till Sverige. De behöver få hjälp att hantera sitt trauma. Det finns också en stor risk att de fortsätter att utnyttjas i Sverige.

– Många har blivit utsatta för våld i många år. När de kommer hit hamnar många i en relation där de utnyttjas sexuellt. Många kommer också från samhällen där de inte är vana vid att vara självständiga. De letar ofta efter en relation och blir tillsammans med en man som de kanske inte känner så bra.

Migrationsverket, polisen och socialtjänsten har ett stort ansvar för att hjälpa de kvinnorna, säger Zozan Inci. Hon tycker att myndigheterna gör ett bra jobb och försöker hjälpa så många som möjligt. Men att de behöver mer kunskap om de här kvinnorna och flickorna.

– Det är viktigt att erbjuda dem skydd på en gång och se till att bemöta ensamma kvinnor på ett bra sätt. Man måste tänka på att de kan ha blivit utsatta för sexuella övergrepp och se till att de får bo på trygga ställen, säger hon.

Sesam har försökt få en kommentar av både Migrationsverket och migrationsministern. De säger att de inte har tid att svara.

Fakta: 

Lätt svenska: Matti Ridenfeldt

Ordlista

bemöt/a –er –te –t hon bemötte henne på ett bra sätt = hon var trevlig mot henne och behandlade henne med respekt

prostitution –en = när man säljer sex

reproduktiv hälsa = hälsa som har med sex, att inte behöva bli gravid om man inte vill det, att vara gravid och att föda barn att göra

resehandling –en –ar = t ex pass, visum och biljetter

slå, slår, slagit, slog larm = varna för att något är ett stort problem

tysthet –en det sker i tysthet = det sker utan att någon ser eller hör

volontär –en –er = person som arbetar med något utan att få betalt

ut/sättas –sätts –sattes –satts en person utsätts för sexuella övergrepp = någon begår sexuella övergrepp mot en person

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

© 2024 Fria.Nu