På tjugondag Knut dansas julen ut | Sesam
Sesam

På tjugondag Knut dansas julen ut

Många har kalas på tjugondag Knut. Kalaset kallas för julgransplundring. Då dansar man runt granen och klär av allt pynt. Man slår sönder pepparkakshuset. En del äter upp det, andra tycker att det är äckligt att äta upp något som har stått så länge och kanske blivit dammigt. Man äter upp allt julgodis som är kvar. Barnen leker lekar, till exempel blindbock.

När kalaset var slut kastade man ut granen genom dörren. Men nu för tiden ska man lämna julgranen i grovsoprummet eller på en återvinningscentral. I vissa städer finns det också särskilda platser där man kan lämna sin julgran.

Om du vill gå på en julgransplundring kan du googla och se om det finns en öppen julgransplundring nära orten där du bor. Många föreningar arrangerar julgransplundringar som du kan gå på. Det kan t ex vara Folkets hus-föreningar, sport-klubbar, kyrkor och andra religiösa organisationer.

Ordlista

blindbock –en = lek där en person har en duk över ögonen och försöker fånga de andra i leken

pynt –et = saker som man sätter på något för att det ska vara fint, t ex julgranskulor i granen

Rekommenderade artiklar

Baka polkagriskakor

Krossa polkagrisar och blanda ner i kakdegen. Sen kan du servera härliga och sega polkagriskakor till fikat.

Semester, sol och sommar i P1

Sommar i P1 började som ett radioprogram som gav tips inför semestern. Programmet har förändrats mycket, men också i dag gillar många att lyssna på det på semestern.

© 2019 Sesam