• Jan Hedh har samlat allt julgodis du kan tänka dig i sin bok Julens söta.
  • Att chokladpraliner är julgodis är nytt för mig. Men grisen av marsipan är en gammal gäst på julbordet.
Sesam

En bok full av julens godis

Det vattnas i munnen när jag läser igenom Julens söta. Jan Hedh dukar upp kakor, tårtor, praliner och andra godsaker som hör till julen.

Om du frågar några olika personer vilken mat som hör till julen kommer du antagligen att få väldigt olika svar. Traditionerna är lite olika i olika delar av Sverige. De skiljer sig också åt i olika familjer. Men du kan vara säker på att alla som svarar kommer att ge dig väldigt bestämda svar. Det blir inte jul på riktigt om de inte får lutfisk, eller revbensspjäll med katrinplommon och äppelmos, eller sill, eller skinka, eller kalvsylta. Eller vad det nu är som är den viktigaste julmaten i just deras familj.

Samma sak gäller också jul-godiset. På Facebook och Instagram ser jag hur mina vänner kokar knäck, slår in kolor i papper, spritsar pepparkakor, skär marshmallows och bränner mandlar i socker.

Jan Hedh har samlat allt julgodis i sin bok Julens söta. Jag kan faktiskt inte komma på ett enda traditionellt julgodis som inte finns med i boken.

Här finns fem sorters pepparkakor, både hårda, mjuka, sega och skurna. Det finns fem recept på bullar och kakor med saffran.

Att praliner hör till jul är något som är nytt för mig i alla fall. Jan Hedh ger många goda förslag att välja mellan. Här finns också recept som påminnerom att människor från olika länder alltid har mötts och delat med sig av sin mat och sina kryddor. Här finns en schweizisk småkaka och en tysk mjuk julkaka. Orientaliska smaker som kanel, kryddnejlika, mandel och dadlar är grundläggande ingredienser i många recept på julgodis.

Bilderna i Julens söta är fulla av julstämning och ger stor lust att ställa sig vid spisen och koka en kastrull med knäck. Språket är ganska lätt. Men kanske är det bra att ha med sig en ordbok in i köket, så att man inte missar något viktigt när man börjar baka och koka.

Fakta: 

Kokbok

Julens söta

Författare: Jan Hedh

Förlag: Nordstedts

Ordlista

bestäm/d –t –da här: hon är bestämd = hon är väldigt säker på vad hon tycker och vill

duka –r –de –t här: duka upp = ställa upp bestick, tallrikar och mat på ett bord

knäck –en = en hård kola, ofta med hackad mandel i

lutfisk –en –ar = en fisk som är torkad, lagt i ett ämne som heter lut och sedan kokas

pralin –en –er = en bit choklad med någon smak

seg –t –a = som är mellan mjuk och hård, och som ger motstånd när man biter i den

spritsa –r –de –t = trycka fram t ex kristyr med en strut i tunna linjer

vattnas här: det vattnas i munnen = jag får saliv i munnen (för att det ser så gott ut)

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu